«Θυσία» 4.000 υπαλλήλων για να καταβληθεί η δόση

θυσία-4-000-υπαλλήλων-για-να-καταβληθεί-55924

thisiaΣτο σχέδιο νόμου προβλέπονται 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, ρυθμίσεις χρεών και αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής ΦΠΑ

Για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων αναμένεται αύριο νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα χρέη τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση

Κατατίθεται μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ που αναμένει έως το τέλος Μαΐου η κυβέρνηση από την τρόικα.

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή θα προβλέπονται οι 15.000 απολύσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014 στο Δημόσιο πλέον τις 25.000 διαθεσιμότητες που θα τεθούν από φέτος σε ισχύ, τα σχέδια με τις ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες αλλά και τις αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ.

Διακομματική

Ειδικά για το θέμα των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων αναμένεται αύριο νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τα χρέη τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι, για να μπει κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση, πρέπει τα χρέη του να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 31.12.2012 και να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1.1.2013.

Οφειλέτες με χρέη που είχαν συσσωρευθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οποιαδήποτε στιγμή αργότερα, υπό την προϋπόθεση η διάρκεια του διακανονισμού να μην εκτείνεται πέραν τις 30ής Ιουνίου 2017 και να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους από τον Ιανουάριο του 2013.

Νέοι οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Οι ρυθμίσεις όμως δεν είναι προαπαιτούμενο όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα περιμένει την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 4.000 θα οδηγηθούν φέτος στην έξοδο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάζει και το καθεστώς αποπληρωμής του ΦΠΑ. Πλέον θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις αντί των τριών που ισχύουν σήμερα και με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ, αντί του 40% της οφειλής σήμερα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αυτό που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και των 6 δισ. ευρώ που αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup της 13ης Μαΐου για τη χώρα μας.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook