Θρίαμβος Μέρκελ | Τα exit poll έδειξαν «μεγάλο συνασπισμό» | Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

θρίαμβος-μέρκελ-τα-exit-poll-έδειξαν-μεγάλο-97181

merkelΟ απόλυτος θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν οι γερμανικές εκλογές, με την Γερμανίδα καγκελάριο να οδηγεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε… περίπατο και μια ευρεία εκλογική νίκη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll, η Άνγκελα Μέρκελ πανηγύρισε τη μεγάλη εκλογική της νίκη. Ήταν άλλωστε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών από το 1990, ακόμη κι αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ έρχονται δεύτεροι και το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι πως τα δυο κόμματα θα συνεργαστούν για μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της πανίσχυρης Άνγκελα Μέρκελ. Είτε θα σχηματίσει τον «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες και αντικαγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο Στάινμπρουκ προορίζεται ίσως για υπουργός Εξωτερικών) είτε θα κάνει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Πρασίνων, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα είναι τόσο ισχυρή.

Ο «μεγάλος συνασπισμός» είναι ένα από τα πιο… καλά σενάρια για την Ελλάδα, που βλέπει τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ, που ποτέ δεν έκρυψε την απέχθειά του για την Ελλάδα, να μένει εκτός Βουλής.

Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Με βάση τα exit poll που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το Σώμα.

Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών Φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), μένει εκτός Βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.

Εκτός Βουλή μένει, για μερικές χιλιάδες ψήφους και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σύμφωνα με τα exit poll λαμβάνει 4,9%.

Τέσσερα κόμματα θα έχει η γερμανική Βουλή αν επιβεβαιωθούν τα exit poll: Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το αριστερό κόμμα Die Linke συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%

Πηγή: newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook