Θα χαθούν 200 εκ. ευρώ από τις τσέπες των Κρητικών!

θα-χαθούν-200-εκ-ευρώ-από-τις-τσέπες-των-κρ-108824

elaioladoΜπορεί η Κρήτη να φημίζεται για το ελαιόλαδο της, όμως φέτος η παραγωγή έχει μειωθεί αρκετά με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και θέμα επάρκειας του ελαιολάδου. Η κατάσταση είναι δραματική στο Λασίθι όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα ανοίξει μόνο ένα ελαιουργείο για την συγκομιδή λαδιού, ενώ σε επίπεδο Κρήτης υπολογίζεται ότι θα χαθούν 200 εκ. ευρώ από τις τσέπες των παραγωγών!

Η συγκομιδή στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης ξεκίνησε όμως αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι φέτος από τα συνολικά 75 ελαιουργεία του νομού μόνο ένα έχει δηλώσει στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ότι θα λειτουργήσει.

Αναλυτικότερα

– Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά «Φοίνικας» ο πρόεδρος κ. Μάνος Δασενάκης δήλωσε: «Πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους 450 τόνους. Στο μέσον της φετινής περιόδου εκτιμούσαμε ότι η παραγωγή θα έγγιζε τους 100 τόνους. Σήμερα που ξεκινήσαμε εκτιμούμε ότι η παραγωγή στην καλύτερη περίπτωση θα αγγίξει τους 50 τόνους.

– Στην Κριτσά Μεραμπέλλου η περυσινή παραγωγή ήταν 530 τόνοι. Φέτος ο συνεταιρισμός εκτιμά ότι δεν θα αλέσει πάνω από 6 τόνους!

-Στο Καβούσι Ιεράπετρας η περυσινή παραγωγή ήταν 650 τόνοι. Φέτος ο κάμπος του Καβουσίου με 160.000 ελαιόδεντρα έχει μηδενική παραγωγή.

-Στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Βαϊνιάς – Κεντρί στην Ιεράπετρα, η περυσινή παραγωγή ήταν 310 τόνοι και σύμφωνα με τον πρόεδρου του συνεταιρισμού κ. Σπύρο Κουφάκη το ελαιουργείο φέτος θα αλέσει μόνο 60 τόνους!

Βεβαίως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δέχονται ίσως το πιο σκληρό «χαστούκι» καθώς τονίζουν ότι λόγω της αρνητικής εξέλιξης της ανθοφορίας, της αισθητά μειωμένης καρπόδεσης των ελαιοδέντρων και της δακοπροσβολής, έχουν χαθεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

– 50% σε σχέση με πέρυσι

Η παραγωγή φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες απο όλη τη χώρα, θα είναι αρκετά μειωμένη και εκτιμάται ότι θα πέσει αρκετά κάτω από -50% σε σχέση με τον πραγματικό μέσο όρο της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων η παραγωγή της χωράς θα είναι φέτος πολύ χαμηλότερη και ζήτημα να φθάσει συνολικά τους 120.000 τόνους, αφού στις κύριες ελαιοκομικές περιοχές, όπως στην Κρήτη, εκτιμάται μείωση -65% και παραγωγή 35.000 τόνων, στην Λακωνία μείωση -35% και παραγωγή 20.000 τόνων, στην Λέσβο μείωση 50% και παραγωγή 8.000 τόνων ενώ αρκετά μειωμένη αναφέρεται και στην Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.

«Κερδίζει» η Ισπανία

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 08/11/2013 από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου φέρουν την παγκόσμια παράγωγη αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι που ηταν αρκετά χαμηλή λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας αφού την εκτιμούν σε 3,2 εκ. τόνους έναντι 2,7 εκατομμυρίων τόνων της περσινής. Με βάση τα στοιχεία αυτά αυξημένη παραγωγή θα έχουν φέτος σε σχέση με πέρυσι η Ισπανία , Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ενώ μειωμένη παραγωγή θα έχουν η Τυνησία (-4%), η Τουρκία και η Ελλάδα (-30%).

Πηγή: neakriti

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook