Η χαμένη γενιά της Κρήτης | Ποιο είναι το νέο τραγικό φαινόμενο που «γέννησε» η κρίση

η-χαμένη-γενιά-της-κρήτης-ποιο-είναι-τ-118096

metanastesΣτοιχεία-«φωτιά» για ένα νέο φαινόμενο, στο οποίο έχει δοθεί ο όρος NEETs και αφορά νέους από 15 έως 24 ετών χωρίς εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, το οποίο έχει γεννήσει η κρίση στη νότια Ευρώπη, φέρνει στο φως έρευνα-σταθμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για νέους, οι οποίοι θεωρητικά είναι «τελειωμένοι» στο υπάρχον σύστημα και στη χώρα μας αποτελούν το 16,9% του νεανικού της πληθυσμού ηλικίας έως 24 ετών, που εκτοπίζεται στο «εργασιακό και εκπαιδευτικό πουθενά»…

Τα καυτά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μέσα από την εκπομπή «Αντιθέσεις» της «ΚΡΗΤΗ TV» με τον Γιώργο Σαχίνη, όπου και παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη η έρευνα-βαρόμετρο. Μια έρευνα, η οποία καταγράφει πρώτη επίσημα το φαινόμενο για τη λεγόμενη γενιά των NEETs.

Το νησί μας

Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε η ειδική αναφορά στο τι εντοπίστηκε αποκλειστικά στην Κρήτη για τους ΝΕΕΤs, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στον τόπο μας, σε ποσοστό μάλιστα της τάξεως του 17,1%, ως συνέπεια της δύσκολης εποχής που ζούμε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πρώτος στον αριθμό ΝΕΕΤs έρχεται ο νομός Λασιθίου με ποσοστό 22,4%, ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου με ποσοστό 16,7%, ο νομός Χανίων με 16,2% και τέλος ο νομός Ρεθύμνου με 15,4%, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις εντός της «Ε.Ε. των 28» αναφορικά με τους NEETs (young people not in education, employment or training), αφού, όπως προκύπτει από τα ευρήματα και συμπεράσματα της έρευνας, παρατηρείται αύξηση κατά 50% του ποσοστού των NEETs στη χώρα μας κατά την περίοδο της κρίσης.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, οι νέοι με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση ΝΕΕΤ, καθώς και οι νεαροί μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι νέοι με πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας και όσοι εμφανίζουν βεβαρημένο οικογενειακό υπόβαθρο.

Αναφορικά με τα δύο φύλα, την πλειοψηφία των «αποκλεισμένων» ατόμων φαίνεται να αποτελούν οι γυναίκες, σε ποσοστό που αγγίζει το 54,4% σε σχέση με τους άνδρες ΝΕΕΤs, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 45,6%.

ereyna1Από τα συμπεράσματα της έρευνας αποδείχθηκε ότι η οικογένεια διαδραματίζει το βασικότερο υποστηρικτικό ρόλο για τους NEETs, βοηθώντας τους οικονομικά και ψυχολογικά ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως «προστατευτικό πλαίσιο» που περιορίζει – ως ένα σημείο – συναισθηματικές εξάρσεις ακραίας μορφής που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές – κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στην Αγγλία.

Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι τα στοιχεία των NΕΕΤs της Κρήτης, όπου στην ερώτηση ποιος σας στηρίζει οικονομικά, το 88,6% αυτών απάντησε οι γονείς, το 4,5% ο σύζυγος, ενώ το 6,8% είπε ότι δε δέχεται βοήθεια από πουθενά.

Ταυτόχρονα, το 86,4% δήλωσε ότι ζει με τους γονείς, το 4,5% με συγκάτοικο-φίλο και το 2,3% μόνος. Επίσης, άλλο ένα 4,5% βρίσκει διάφορους, όπως απάντησε, άλλους τρόπους διαμονής, ενώ ένα 2,3% επιπλέον ζει σε συγγενικό του σπίτι.

Ερωτηθέντες αν ψάχνουν για δουλειά, οι NΕΕΤs της εποχής μας σε ποσοστό 76,2% απήντησαν «ναι», με ένα 22,7% να λέει πως έχει σταματήσει την προσπάθεια αφού δεν ψάχνει για δουλειά, και ένα 1,1% να λέει «Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ωστόσο, εγγραφή σε συμβουλευτικές κρατικές δομές εύρεσης εργασίας έχει κάνει μόλις το 30,7% αυτών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, επίσης, είναι ότι πολλοί νέοι, ηλικίας έως 24 ετών, σε ποσοστό 56,8% σύμφωνα με την έρευνα, σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ενώ σε ερώτηση αν επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας από αυτή που ζουν τώρα, το 44,3% απαντά «ναι», το 52,3% «όχι» και το 3,4% Δ.Ξ./Δ.Α.

 

Πηγή: neakriti

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook