Η τελευταία «στροφή» πριν τη δόση

η-τελευταία-στροφή-πριν-τη-δόση-757

Κλείνει τα «εσωτερικά» μέτωπα η κυβέρνηση για όλα τα μέτρα, μέχρι την Τετάρτη. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους.

Να κλείσει όλο το πακέτο των μέτρων και το μεγαλύτερο κομμάτι των διαρθρωτικών μέχρι την Τετάρτη στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου, για να προχωρήσει στην ψήφιση τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια το Eurogroup, που συνεδριάζει με κύριο θέμα την Ελλάδα, να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει το σχεδιασμό του και στο χθεσινό πολύωρο «μίνι» υπουργικό στο Μαξίμου ζήτησε από τους υπουργούς του, να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Αθήνα μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν επιβεβαίωνε τις πληροφορίες, που έφτασαν από τις Βρυξέλλες, ότι την Παρασκευή θα γίνει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο, Πέμπτη και Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν κανονικά οι συνεδριάσεις του euroworking group ως προπαρασκευαστικές για τη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση ακούει στο όνομα «χρέος». Το ΔΝΤ διατηρεί στο ακέραιο τις επιφυλάξεις του για την επίτευξη του στόχου του 120% μέχρι το 2020 αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει, εάν η Ελλάδα πάρει τη διετή επιμήκυνση για τη δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2016.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως εργάζεται ήδη με την προοπτική της επιμήκυνσης και αυτό παρά το γεγονός, ότι το 70% των μέτρων αφορούν στο 2013, αφού πλέον οι υπολογισμοί Στουρνάρα λένε ότι χωρίς επιμήκυνση τα μέτρα θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Μαξίμου, το αργότερο έως την προσεχή Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα, καθώς πλέον φαίνεται πως έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» και στο μείζον θέμα της ύφεσης, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις εκτιμήσεις για τη μείωση του χρέους. Έτσι, ο Πρωθυπουργός εκτιμά, πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τα μέτρα θα πάνε στη βουλή και θα ψηφιστούν με διαδικασίες «fast track», ακόμη και εάν αυτό «κοστίσει» στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που απαρτίζουν την τρικομματική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και η γενική γραμματεία της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαρθρωτικών, πχ άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και για τις εκκρεμότητας από τις 89 δράσεις που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οι προβληματισμοί στο εσωτερικό των κομμάτων πάντως, παραμένουν ακόμη και μετά τη χθεσινή διαγραφή «εξπρές» του κ. Σταυρογιάννη. Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ένα μεγάλο ζητούμενο κυρίως για τη Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η τρόικα από τη μεριά της θα θελήσει να τα τινάξει όλα στον αέρα λόγω των αποζημιώσεων ή των τριετιών, που όπως αναγνωρίζουν όλοι στην Αθήνα «μπήκαν από το παράθυρο» στη συζήτηση, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς στην τελευταία συνάντησή τους στη βουλή, οι συνεχείς θερμές δηλώσεις κορυφαίων ξένων ηγετών για τις προσπάθειες της Ελλάδας αλλά και οι πολιτικές αναφορές του κ. Σαμαρά για την πολιτική κατάσταση και τον κίνδυνο να πληγεί ακόμη περισσότερο η κοινωνική συνοχή, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας και πλέον από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται ανοιχτά η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα σχεδόν τα θέματα.

Πηγή:real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook