«Η πρόταση του υπουργείου αφορά το άνοιγμα μικρών καταστημάτων τις Κυριακές» | Αν ανοίξει Jumbo και Zara άντε να τα κλείσεις μετά…

η-πρόταση-του-υπουργείου-αφορά-το-άνο-12352

skordasΗ δημοσίευση έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά που σημειώνει ότι «η πρόταση του υπουργείου είναι συγκεκριμένη και αφορά αποκλειστικά το προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων της Κυριακές», ενώ συμπλήρωσε ότι «τα επιχειρήματα της Συνομοσπονδίας δεν είναι πειστικά».

Σε γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός τονίζει ότι «επειδή εξακολουθούμε να θεωρούμε τη ΓΣΕΒΕΕ σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να εξαντλούμαστε σε αντιπαραθέσεις επί ανυπάρκτων θεμάτων».

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα διάφορων «περιφερόμενων δήθεν ερευνών» σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία από την απελευθέρωση λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολεμικής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δραματικής συρρίκνωσης της ζήτησης».

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι συνοπτικά τα εξής:

Το 81,5% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου διαφωνεί με το μέτρο της απελευθέρωσης λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας που αγγίζει το 90%

Το 84,9% των εμπόρων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει θετική επίπτωση στην αγορά από την εισαγωγή του μέτρου της απελευθέρωσης λειτουργίας τις Κυριακές.

Το 85,1% των επαγγελματιών δεν περιμένει θετική επίπτωση στην απασχόληση της επιχείρησης του από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται και μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς από διάφορους διεθνείς επιστημονικούς φορείς, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ σχετικά με την επίδραση που έχει η απελευθέρωση του ωραρίου στα οικονομικά μεγέθη.

Όπως υποστηρίζει, «σε καμία μελέτη δεν προκύπτει ευθεία θετική συσχέτιση απασχόλησης ή κατανάλωσης ή μείωσης τιμών με το διευρυμένο ωράριο, ακόμη και όταν σε αυτό συμμετέχουν μεγάλες επιχειρήσεις».

«Αντίθετα» συνεχίζει, «υπάρχουν στοιχεία από μεγάλες πόλεις (Λονδίνο) που καταδεικνύουν ότι ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης είναι προτιμότερο να περιορίζονται οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων».

Τι απαντά ο Αθ. Σκορδάς

«Σε πολλά σημεία το δελτίο Τύπου του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαστρεβλώνει την κυβερνητική πρόταση, η οποία κάνει λόγο για προαιρετικό άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές»,

σύμφωνα με τον κ. Σκορδά.

«Δε θα είχε κανείς αντίρρηση να συμφωνήσει με τα επιχειρήματα οποιουδήποτε κοινωνικού εταίρου, αρκεί αυτά να είναι πειστικά. Το δελτίο Τύπου του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όμως, επικαλείται μελέτες, τις οποίες όμως φαίνεται ότι έχει διαβάσει επιλεκτικά και αποσπασματικά», συμπληρώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Επίσης, καταλογίζει στη ΓΣΕΒΕΕ πως δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται μια μεταρρύθμιση, επικαλούμενη την γνώμη των μελών της, όπως αυτή προκύπτει από έρευνα που η Συνομοσπονδία διενήργησε.

«Η «στρατηγική της ακινησίας», όπου τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στο όνομα μιας κάποιας έρευνας, είχε ενεργοποιηθεί και το 2006, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων», ισχυρίζεται ο κ. Σκορδάς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook