Η προανακριτική καλεί Παπανδρέου

η-προανακριτική-καλεί-παπανδρέου-37386

papandreouTο κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής θα περάσουν Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος, που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αναλυτικά, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν ως μάρτυρες, πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών του προσώπων, τόσο τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Ενώπιον των βουλευτών θα βρεθούν επίσης οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Αντίθετα, οι βουλευτές αποφάσισαν να μην καταθέσουν στη Βουλή για την επίμαχη υπόθεση, αλλά μόνο ενώπιον των εισαγγελέων πλημμελειοδικών οι πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Παμπούκης, Γιάννης Ραγκούσης και Φίλιππος Σαχινίδης. Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών θα καταθέσουν ακόμα ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, καθώς και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης. Η επιτροπή αποφάσισε επίσης κατά πλειοψηφία να μην κληθεί να καταθέσει ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Τέλος, η Μαρία Παντελή το πρόσωπο δηλαδή που βρίσκεται στην κορυφή των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, με καταθέσεις που αγγίζουν τα 550 εκ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής στις 20 Μαρτίου.

Πάντως, από τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν έλειψαν για ακόμα μία φορά οι εντάσεις. Με αφορμή τις διαφωνίες για την κατάρτιση του καταλόγου μαρτύρων και τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις σημειώθηκε στην Επιτροπή έντονο επεισόδιο με φωνές που ακούγονταν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, ενώ κάποια στιγμή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης βγήκε από την αίθουσα φωνάζοντας προς τους συναδέλφους του: «Είστε καραγκιόζηδες!».

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία οι βουλευτές κάνουν λόγο για σκόπιμο αποκλεισμό μαρτύρων, ενώ καταγγέλλουν απόπειρα συγκάλυψης.

Αυτή την ώρα ενώπιον της επιτροπής καταθέτει ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λέκκας είναι ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου, ενέπλεξε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε αναφέρει το όνομα της κυρίας Παπανδρέου σε καμία από τις συσκέψεις του ΣΔΟΕ.

Την ίδια ώρα, γραπτό υπόμνημα στην προανακριτική επιτροπή απέστειλε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος φέρεται να είναι ο πραγματικός δικαιούχος του λογαριασμού των 550 εκ. ευρώ που εμφανίζεται στην λίστα Λαγκάρντ.

Στο υπόμνημα του ο κ. Μιωνής κάνει λόγο για «αποπροσανατολισμό που από καιρό επιχειρείται στην υπόθεση του χειρισμού της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, με την εμπλοκή του ονόματος μου, της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd., της οποίας υπήρξα διευθύνων σύμβουλος, καθώς και των ονομάτων πρώην συνεργατών μου».

Ο πρώην επικεφαλής υποστηρίζει ότι όσα λέγονται για τον λογαριασμό των 550 εκ. είναι «ψέματα» καθώς η εταιρεία «δεν ήταν δικαιούχος κανενός τραπεζικού λογαριασμού, περιεχομένου στην λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ», και ότι «οι σχετικοί λογαριασμοί ανήκαν σε αμοιβαία κεφάλαια». Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του είναι «αναιτιολόγητη εσφαλμένη και απαράδεκτη η αναφορά δήθεν “ελληνικού” λογαριασμού, δήθεν 500 εκ. ευρώ στην λίστα Λαγκάρντ», αφού, όπως σημειώνει «τα χρήματα ανήκουν σε διεθνή αμοιβαία κεφάλαια/ΟΣΕΚΑ».

Παράλληλα, ο κ. Μιωνής υποστηρίζει ότι κακώς έχει εμπλακεί στην υπόθεση το όνομα της κ. Μαρίας Παντελή, καθώς είναι μία απλή υπάλληλος, που αναφέρεται στην λίστα ως διαχειρίστρια και όχι ως δικαιούχος.

Σε ό, τι αφορά την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου ο κ. Μιωνής δηλώνει ότι δεν τη γνωρίζει και επίσης ότι δεν γνωρίζει κάποιο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου να συμμετείχε σε αμοιβαίο κεφάλαιο της εταιρείας του.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι το ΣΔΟΕ έχει ήδη συγκεντρώσει από τις τράπεζες όλα τα στοιχεία σχετικά με την περιουσία των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και το σχετικό πόρισμα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται να σταλεί στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική επιτροπή ζήτησε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να ασκήσει πιέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών για να αποστείλουν κατά προτεραιότητα στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία όλων όσοι περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ.

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook