«Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους Δήμους»

η-κυβέρνηση-στοχοποιεί-τους-δήμους-8429

«Δεν θα δεχτώ δραγουμάνους ή επί το Γερμανικότερον Γκαουλάιτερ στον Δήμο μου.»

Αυτό υποστήριξε μιλώντας σήμερα στον SUPER FM 89.6 ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης, να τοποθετήσει επιτρόπους σε όλους τους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη,«δεν πρόκειται για επαναστατική κίνηση εκ των υστέρων, καθώς όπως είναι γνωστό είμαι νέος στην Καλλικρατική αυτοδιοίκηση, εκλέκτικα με κάποιες προϋποθέσεις για μια δημιουργική αυτοδιοίκηση, όμως το όραμα αυτό, έχει πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες.

Κόβουν τους πόρους, από την αυτοδιοίκηση, παραμένουν όμως τα δάνεια και τα χρέη. Ο Δήμος Πλατανιά, έχει αυτή τη στιγμή, ληξιπρόθεσμο χρέος, 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, από την ημέρα που τα παρέλαβε, ενώ έχουν κοπεί οι χρηματοδοτήσεις έως και 30%.

Στην ουσία, οι δήμοι σέρνονται, προκειμένου, να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Ερωτηθείς για τ’ ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι ο κ. Μαλανδράκης υποστήριξε πως, «τα ανταποδοτικά τέλη, είναι μόνο η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, ενώ πρέπει να επισημάνω ότι πέρυσι δημιουργήσαμε τρεις ζώνες τελών, μια για την ενδοχώρα, μια για την παραλιακή και άλλη για την ορεινή ζώνη, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες, σχετικά με τα τέλη. Φέτος, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στα τέλη.»

Αναφορικά με το τέλος παρεπιδημούντων, ο Δήμαρχος Πλατανιά, τόνισε ότι, «αυτό δεν ξεπερνά τις 250 με 300.000 χιλιάδες ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ενός διευρυμένου δήμου.

Η κατάσταση ως έχει δεν συντηρείται και αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ, είναι ότι αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, στοχοποιείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ώρα που το χρέος των Ελληνικών Δήμων Πανευρωπαϊκά, είναι το 0,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Για παράδειγμα, αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα βοήθεια στο Σπίτι και άλλα προγράμματα, που είναι το αποκούμπι των αδυνάτων, ποιον βλάπτεις τον Δήμαρχο; Όχι τον πολίτη.»

Σχετικά, με τα καυσόξυλα που διένειμε ο Δήμος στους κατοίκους του Ομαλού, των Λάκκων και στα Καράνου, ο Γιάννης Μαλανδράκης,

υποστήριξε πως, «ήταν μια κίνηση ανακούφισης για τους δημότες μας, που αυτή τη στιγμή, πλήττονται από την οικονομική κρίση.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook