Η κατάκτηση του «πρωινού» στα ξενοδοχεία, στόχος των Κρητικών προϊόντων

η-κατάκτηση-του-πρωινού-στα-ξενοδοχ-36551

cretan_breakfast
90 διαφορετικά είδη τροφίμων απαρτίζουν το πλούζιο τραπέζι του «Κρητικού Πρωινού» που φιλοδοξεί να κατακτήσει μια θέση, δίπλα στα φημισμένα Αγγλικό και Αμερικάνικο. Αντιπροσωπεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Βαγγέλη Αγάλου, Γραμματέα Νίκο Κασαπάκη και αντιπρόεδρο Θοδωρή Μαρουφίδη έψησαν και παρουσίασαν, σήμερα, στο χώρο του Επιμελητηρίου 87 από τα 90 είδη, τα οποία προσφέρθηκαν από τον μπουφέ, στο χώρο.

Στο πλαίσιο του 2ου φόρουμ προώθησης των Κρητικών προϊόντων, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, από τις 09.00 το πρωί συναντώνται εκπρόσωποι του τριτογενούς με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, ενώ οι, 2.000 b2b συναντήσεις στο Επιμελητήριο Ηρακλείου μεταξύ 37 ξενοδόχων και 160 παραγωγών, θα ολοκληρωθούν το βράδυ. Το φόρουμ διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Σε περίπτωση που το Κρητικό πρωινό καταφέρει να διεισδύσει στις επιλογές των τουριστών, αυτομάτως μιλάμε για μεγάλη κατανάλωση τοπικών προϊόντων:  44 εκ. αυγά, 1.000 τόνους λάδι, 600 τόνους μαρμελάδας, 800 τόνους αγγουριού, 1.000 τόνους ντομάτας.

Οι συναντήσεις μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών έχουν άλλη μία, λιγότερη απτή σκοπιμότητα: να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα και οι αγρότες να φύγουν από το χωράφι και να σκεφτούν με ορίζντα την «καρδιά» του τουρισμού.

Η νέα πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου περιλαμβάνει:

• Απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

• Έκθεση προϊόντων στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

• Γευστική δοκιμή των προϊόντων

• Παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του Κρητικού πρωινού.

«Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους  και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπους που παραχωρήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο κ.  Αλιφιεράκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θ’  αναλάβουν να καλύψουν – κατόπιν αξιολόγησης – το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την παράδοση των προϊόντων στα ξενοδοχεία μέχρι την πληρωμή των παραγωγών/μεταποιητών.

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο παραγωγός, θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματά του, αμέσως μετά την πώληση των προϊόντων του σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία».

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό θα υπογραφεί τοπικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών και πιστοποιημένων ξενοδοχείων, όπως επισήμανε ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς. «Πέρυσι έγιναν συμφωνίες με παραγωγούς, που έφεραν πιο κοντά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Τώρα θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και στο πρωινό που είναι το κύριο γεύμα των τουριστών», τόνισε ο κ. Μεταξάς.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook