Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται ταινία

η-επιστροφή-των-μαρμάρων-του-παρθενών-117519

marbleΠριν από 200 χρόνια ο Λόρδος Έλγιν αφαιρούσε τα μάρμαρα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και λίγο αργότερα τα πωλούσε στο Βρετανικό Μουσείου έναντι 35.000 λιρών. Η Ελλάδα ζητά πίσω την ιδιοκτησία που κλάπηκε από το 1981, μια κίνηση που είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Δύο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτες βάζουν και αυτοί το… λιθαράκι τους για την επιστροφή των μαρμάρων, για πρώτη φορά με μια ταινία. Πρόκειται για τους Τζον και Θίοντορ Βούρχες σε μια συμπαραγωγή Ελλάδας­, Αγγλίας, ­Γαλλίας. Ο τίτλος της ταινίας «Πρόμαχος», ονομασία από το γιγαντιαίο άγαλμα της προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Προμάχου Αθηνάς, που σήμαινε εκείνη που μάχεται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας «Πρόμαχος», μια ομάδα Ελλήνων δικηγόρων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των περίφημων μνημείων.

Το πρώτο βήμα γίνεται στη Βρετανία, εκεί όπου το δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, ωστόσο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Στη συνέχεια η ομάδα καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την περασμένη Τρίτη το «πράσινο φως» για τα γυρίσματα της ταινίας στην Ακρόπολη, κάνοντας πάντως κάποιες υποδείξεις προς τους δημιουργούς του σεναρίου.

Το Συμβούλιο πάντως θεώρησε ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία ανακίνησης του θέματος, που

ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Πηγή: protothema

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook