Η «αναμονή» για το ασθενοφόρο στοίχισε μια ζωή

η-αναμονή-για-το-ασθενοφόρο-στοίχισ-7580

ekabΟι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας στο νομό Λασιθίου – σε αυτήν την περίπτωση, στην Ιεράπετρα – που έχει προκαλέσει η υποβάθμιση των νοσοκομείων και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα άρχιζαν να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Ένας 55χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του χθες, καθώς υπέστη καρδιακό επεισόδιο και περίμενε μάταια το ασθενοφόρο που θα τον μετέφερε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η μεταφορά του – όπως έχει γίνει και σε πολλά ακόμη περιστατικά στο νομό Λασιθίου τους τελευταίους μήνες – έγινε τελικά στην καρότσα ενός αγροτικού, όμως ο άτυχος άνδρας κατέληξε, δίχως να μπορέσουν οι άνθρωποι του υποβαθμισμένου Νοσοκομείου Ιεράπετρας να σώσουν τη ζωή του.

Η τραγωδία

Η υποστελέχωση του τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή – όπως και σε ολόκληρο το νομό – και η εγκληματική αδιαφορία εδώ και μήνες του υπουργείου Υγείας, που έχει αφήσει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με έναν παθολόγο και έχει υποβαθμίσει τραγικά τη λειτουργία του, κλείνοντας ουσιαστικά την Παθολογική Κλινική του, έπαιξαν χθες καθοριστικό ρόλο και σε αυτήν την περίπτωση.

Ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο για την παραλαβή του 55χρονου, δεν έφτασε ποτέ στο σημείο, γιατί έκανε και συνεχίζει να κάνει τον… «ταξιτζή» μεταξύ των πόλεων του Λασιθίου, μεταφέροντας παθολογικά περιστατικά στα διάφορα νοσοκομεία εκτός Ιεράπετρας. Αποτέλεσμα, η διακομιδή του άνδρα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας να γίνει με αγροτικό αυτοκίνητο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, όπως αποδείχθηκε, για τη ζωή του.

Μακάβριο σκηνικό

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 3 χθες μετά το μεσημέρι κι ενώ τελείωνε η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας του θανάτου υπερήλικης στην εκκλησία του Αϊ Γιάννη στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας.

Οι συγκεντρωμένοι της κηδείας βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε ένα απρόοπτο. Ένας 55χρονος επιχειρηματίας, με διαγνωσμένα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ενώ κατέβαινε τη σκάλα του σπιτιού του, έπεσε αναίσθητος μπροστά στους παρευρισκόμενους της κηδείας. Αμέσως ο τελετάρχης της κηδείας Γιάννης Χουλάκης και ο αγροτοσυνδικαλιστής Μανόλης Γερακιανάκης κάλεσαν το 166 για να έρθει ασθενοφόρο στο σημείο, ενώ έδωσαν τεχνικές αναπνοές στον 55χρονο.

Κι ενώ τελικά ασθενοφόρο δεν υπήρχε, καθώς και τα δύο ασθενοφόρα του Τομέα Ιεράπετρας έλειπαν σε διακομιδή, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας υπολειτουργεί και γίνονται πολλαπλές διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, ο 55χρονος εξακολουθούσε να παραμένει πεσμένος στο πλακόστρωτο. Αποτέλεσμα ήταν να διακομισθεί τελικά στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, το οποίο απέχει 500 μέτρα από το σπίτι του, με αγροτικό αυτοκίνητο και πάνω στην καρότσα! Ο 55χρονος έφτασε στο νοσοκομείο έχοντας αναπνοή, ενώ λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Σοβαρό πρόβλημα

Παρά το γεγονός ότι έπεσε πάνω του όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, αφού ακόμη και «τα οξυγόνα βγήκαν στην καρότσα», όπως εξάλλου τόνισε μιλώντας στη «Ν.Κ.» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο οποίος ήταν και παρών, το καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο 55χρονος ήταν πολύ σοβαρό και του στοίχισε τη ζωή.

«Δυστυχώς, ο εκλιπών δε δέχτηκε τις υπηρεσίες του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού του ΕΚΑΒ και κατέληξε», υποστήριζαν πάντως συγγενείς και γνωστοί του 55χρονου. Οι ίδιοι οργισμένοι διερωτούνταν πότε επιτέλους οι ιθύνοντες θα σκύψουν πάνω στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η περιοχή τους με την υφιστάμενη κατάσταση.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ένα και μοναδικό στη βάρδια για τη μεταφορά ασθενών

Η «Ν.Κ.» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας κ. Γιώργο Αγγελάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως είναι αδικημένη η περιοχή. Όπως είπε, το ουσιαστικά ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που ήταν βάρδια – γιατί το άλλο ασθενοφόρο βρίσκεται καθηλωμένο επειδή δεν υπάρχει προσωπικό – έλειπε από την Ιεράπετρα. Είχε διακομιδή κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβάντος στο Νοσοκομείο Νεαπόλεως, που εφημέρευε το Παθολογικό και υπήρχε κρεβάτι. Στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Σητείας υπήρχε πληρότητα στο Παθολογικό.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ της Ιεράπετρας έκανε άλλη μια διακομιδή, στο Παθολογικό αυτή τη φορά της Σητείας, όπου ελευθερώθηκε κρεβάτι.

«Η διαδικασία του διαγωνισμού με τις επιτροπές για τα ασθενοφόρα προχωρά. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καλυφθούν ορισμένα κενά. Κάνω προσπάθειες κι έχω ζητήσει άτομα απ’ όλη την Ελλάδα, που επιθυμούν να πάνε στην περιοχή του Λασιθίου», αρκέστηκε να πει χθες βράδυ, μιλώντας στη «Ν.Κ.», ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

 

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook