Ηράκλειο | Με επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

ηράκλειο-με-επιτυχία-ξεκίνησαν-οι-εκδ-56995

enosiΜε τη συμμετοχή κλήρου, βουλευτών, τοπικών αρχών, αντιστασιακών οργανώσεων και λαού, άρχισαν με επιτυχία σήμερα οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το πρωί έγινε η επίσημη Έπαρση των Σημαιών: Ελλάδας, Ην. Βασιλείου, Ρωσίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898  (πλ. Αγίου Τίτου). Στην συνέχεια τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εκδηλώσεων  για τον εορτασμό των 100 χρόνων  από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακολούθως στο Μνημείο των σφαγιασθέντων  χριστιανών του Ηρακλείου, στην  25ης Αυγούστου (πλ. Αγίου Τίτου), πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας, βουλευτών, της Αυτοδιοίκησης Ά και Β΄ βαθμού, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών Οργανώσεων, φορέων, αποδήμων κ.α.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν θεματικές εκδηλώσεις με ιστορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, που θα κορυφωθούν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου με την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ERT WORLD σε όλο τον κόσμο, την ΕΤ1,  και παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων.

Ωστόσο, στις 11 το πρωί παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου στο εσωτερικό του Ναού του Αγίου Τίτου πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία, με πατριωτικά τραγούδια σχετικά με  την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τα οποία έχουν μελοποιηθεί από τον Παύλο Βλαστό ( ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης).

Συμμετείχαν η  Μικτή και Παιδική- Νεανική Χορωδία Π.Ε. Ηρακλείου

υπό την διεύθυνση της  Λ. Χατζηγεωργίου, -στο πιάνο ο  Ν. Βλαζάκης- και η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου –Κρήτης υπό την διεύθυνση του  Α. Γιακουμάκη, που εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους μέσα στον κατανυκτικό χώρο του Αγίου Τίτου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  ομιλία με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση: Επανάσταση, Παιδεία και Ενωτικό κίνημα στην Κρήτη», από τον κ. Αντώνη Χουρδάκη, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ προλόγισε και συντόνισε ο Μανόλης Δρακάκης, Δρ. Ιστορίας – ΕΚΙΜ.

Στις 6 το απόγευμα σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις   με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Συγκεκριμένα θα τραγουδήσουν και θα  χορέψουν:

Πλατεία Ελευθερίας: Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων και Συγκρότημα «ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ» λύρα: Βαγγέλης Αλεξάκης

Πλατεία Αγίου Τίτου: Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού Γ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ και Διδασκαλείο Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής ΧΟΡΩΔΕΙΟΝ μουσική: Μανόλης Παπαδάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης

Στην οδό Χάνδακος (αρχή): ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ και Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης ΧΝΑΡΗΣ» λύρα: Γιώργος Γιακουμάκης

Στην Οδό 1866 (μπροστά στο κατάστημα «Δανδάλη»): Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» και χορευτικό Συγκρότημα «ΜΑΡΗΣ» μουσική: Νίκος Τζουλιαδάκης, Μιχάλης Κουνάλης

Στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898  (πλ. Αγίου Τίτου).

Οι εκδηλώσεις έναρξης του εορτασμού των 100 χρόνων Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα θα λήξουν στις 8 το βράδυ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου  με την μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν για  το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα οι:  Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος, Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει  συναυλία με την φημισμένη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που για πρώτη φορά έρχεται στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ειδικά διαμορφωμένο για την επετειακή  ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Μίλτου Λογιάδη, θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη.

Σολίστ:  (τραγούδι) Β.Γισδάκης, (λύρα) Γ.Κοντογιάννης,, (σαντούρι) Α.Τκάτσεβα.

Εκδηλώσεις στην Κρήτη στην Ελλάδα στο εξωτερικό

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τους συνδιοργανωτές της εναρκτήριας εκδήλωσης, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε και εργάζεται  για την διαμόρφωση του προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ξεκίνησαν σήμερα από το Ηράκλειο, θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Κρητικοί και θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ως Περιφέρεια Κρήτης , τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας, και του πολιτισμού της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook