Ηράκλειο | Ζώρας εναντίον Στεφάνου για το Πανεπιστήμιο

ηράκλειο-ζώρας-εναντίον-στεφάνου-για-98139

zorasΕπίθεση εναντίον της πρυτανικής Αρχής με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη διαθεσιμότητα εξαπολύει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος κ. Οδυσσέας Ζώρας. Ο καθηγητής καταλογίζει στη διοίκηση του Πανεπιστημίου την ευθύνη για λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, χαρακτηρίζοντας σε επιστολή του, που δημοσιοποίησε χθες, τη θεσμική εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου Κρήτης ως «ελλιποβαρής και –  εκ του αποτελέσματος κρίνοντας – χαμηλών προσδοκιών».

Ο κ. Ζώρας κάνει λόγο για «αφαίρεση της διαπραγματευτικής δεινότητας των πρυτανικών Αρχών μετά από τις τελευταίες δικαστικές-ποινικές εξελίξεις» και εμφανίζεται απαισιόδοξος εκφράζοντας φόβους «ότι δεν υπάρχει ελπίδα ανάσχεσης των αρνητικών εξελίξεων που δρομολογούνται».

«Καθεστώς ομηρίας»

Στον πυρήνα της κριτικής βρίσκεται το κλείσιμο του Πανεπιστημίου «σε μια περίοδο που οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δοκιμάζονται», ενώ καταλογίζει στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ότι βρίσκεται «υπό καθεστώς ομηρίας» και ότι «είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εκπροσωπήσει δυναμικά και με κύρος ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας».

Ο κ. Ζώρας καυτηριάζει τη «στρατηγική» που ακολουθήθηκε, σχολιάζοντας στην επιστολή του ότι «το εκκρεμές που ταλαντεύεται μεταξύ της αποστολής στοιχείων από το Πανεπιστήμιο μέσα στο καλοκαίρι μέχρι και το κλείσιμο του Πανεπιστημίου στην αρχή του εξαμήνου δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό, πέρα από εντυπώσεις που, με τη σειρά τους, οδηγούν σε νέα αδιέξοδα».

Η λύση

Ο καθηγητής προχωρά ένα βήμα παραπέρα προτάσσοντας ως λύση τη «συνεχή διαπραγμάτευση, την προβολή και την αποτελεσματική πίεση της διοίκησης του Ιδρύματος προς το αρμόδιο υπουργείο και τη δημοσιότητα, παράλληλα με την αξιοποίηση κάθε νομικής δυνατότητας».

Ο κ. Ζώρας εξηγεί και τους λόγους της παρέμβασής του, δηλώνοντας ότι, «πάρα το όποιο προσωπικό κόστος, δεν υπάρχει χώρος για σιωπή μπροστά σε γεγονότα και εξελίξεις θλιβερές για την προοπτική και το μέλλον ενός Ιδρύματος που ταυτίστηκε με τη φωτεινή και ελπιδοφόρο πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Και δεν μπορώ να σιωπήσω μπροστά στην αγωνία άξιων ανθρώπων, συνεργατών, συμπορευτών μας, που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση του Ιδρύματος αυτού και στη διατήρηση της διακεκριμένης θέσης του».

Διαδικασία συρρίκνωσης και απαξίωσης

Ο καθηγητής κ. Ζώρας εξηγεί ότι «η προωθούμενη αποψίλωση των διοικητικών δομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την αυθαίρετη τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα έμπειρων και ικανών διοικητικών στελεχών του από όλες τις ειδικότητες και με διαφορετικά επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προφίλ, αποτελεί τη συνέχεια μιας διαδικασίας συρρίκνωσης και απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, που γεμάτοι πάθος και αφοσίωση πολλοί υπηρετήσαμε. Αλλά το Πανεπιστήμιο είναι ταυτόχρονα μια κοινότητα, μια ιδέα, ένας στόχος και ένα όραμα. Δε διαιρείται με ισοπεδωτικές γενικεύσεις, σε κατηγορίες και ομάδες χρήσιμων και μη, απαραίτητων και μη. Δε διακρίνεται άλλωστε από την ίδια την κοινωνία, στην οποία λογοδοτεί και στην οποία δίνει ελπίδα μέσα από την εξωστρεφή πολιτική του και τις επιτυχίες του».

Και ο κ. Ζώρας καταλήγει στην επιστολή του: «Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ο καθένας μας οφείλει να υπερβεί τον εαυτό του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Με πρώτους αυτούς που θεσμικά διαχειρίζονται την παρούσα κρίση».

 

Πηγή : neakriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook