Ζευγάρι F16 από τα Χανιά, αναχαίτισε τούρκικο ελικόπτερο στην Κάλυμνο

ζευγάρι-f16-από-τα-χανιά-αναχαίτισε-τούρ-31128


Lockheed Martin

Μας αιφνιδίασαν με επιτυχία οι γειτοναίοι μας οι Τούρκοι, καθώς πέταξαν προχθές το βράδυ με το ελικόπτερο τους πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα πάνω από την Κάλυμνο.

Το ελικόπτερο που πέταξε στις 23.00 πάνω από το νησί μέχρι το ύψος των 4.000 ποδών, (οι βρυχηθμοί του κινητήρα ακούστηκαν  καθαρά από τους καλύμνιους),  εκτελώντας ελιγμούς αποφυγής κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ξεφύγει από τα επίγεια ραντάρ. Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, αλλά και η Καλόλιμνος φαίνεται ότι αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της αναγνωριστικής αποστολής.

Ειδικοί  στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η περίπτωση να ήταν αναγνωριστικό UAV δεν αποκλείεται, αλλά «ωχριά» λόγω των ελιγμών αποφυγής που εκτελούσε, ωστόσο ως συνηθίζεται, το Επιτελείο τήρησε «σιγή ιχθύος» .

Το άλλο θέμα που επίσης τίθεται προς συζήτηση είναι  είναι ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν πρόλαβαν την κίνηση του που σημαίνει ότι σε μια καταδρομική ενέργεια ο χρόνος αντίδρασης από ελληνική πλευράς δεν θα είναι αρκετός για να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές  υποστηρίζουν ότι στο ΓΕΣ είναι γνωστή αυτή η αδυναμία και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μελετούν τρόπους είτε ανάσχεσης των εναέριων μέσων του πρώτου κύματος, είτε ακόμα και αντίδρασης σε περίπτωση που η τουρκική Αεροπορία πετύχει τοπική εναέρια υπεροχή.

Διπλά άτυχη φαίνεται να ήταν η ελληνική πλευρά προχθές το βράδυ καθώς: Το ένα από τα δύο ελληνικά F-16 Block52+ που απογειώθηκαν από την 115 ΠΜ στα Χανιά , κτυπήθηκε από κεραυνό και μόνο μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια του χειριστή του κατέστη δυνατή η προσγείωση. Μάλιστα για τον λόγο αυτό Ελικόπτερο Super Puma τέθηκε σε επιφυλακή αναμένοντας εντολή για να προβεί σε διάσωση χειριστή, που ενδεχομένως θα είχε εγκαταλείψει το λαβωμένο μαχητικό. Μεσολάβησαν μερικά βασανιστικά και αγωνιώδη λεπτά κι ενώ οι διασώστες βρίσκονταν εντός του ελικοπτέρου, πριν από την αρνητική απάντηση του χειριστού του κεραυνόπληκτου μαχητικού.

Αυτό που προβληματίζει πιο πολύ τα Επιτελεία είναι ότι είχαμε μια επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων από τουρκικής πλευράς σε ένα συγκεκριμένο σκέλος της επιχείρησης: Ότι έκαναν το έκαναν υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Που σημαίνει ότι ενώ ο αμυνόμενος θεωρεί ότι ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ο επιτιθέμενος προχωρά σε τακτικό αιφνιδιασμό.

Σημειώνεται ότι οι χειριστές των ελληνικών ραντάρ δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν ιπτάμενο ίχνος να πετά με τέτοια ένταση ανέμων. Πρακτικά το ελληνικό σύστημα αεράμυνας  υπέστη τακτικό αιφνιδιασμό λόγω ανεπάρκειας μέσων.

Κάποιοι στα Επιτελεία πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αντιπάλου και να πούμε και το εξής, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…παρολίγον θύμα του περιστατικού ο Έλληνας χειριστής …. ένας από τους «ένστολους» που πληρώνουν την εγκληματική πολιτική των τελευταίων 30 χρόνων σε τούτο εδώ τον τόπο,  δηλαδή το δούλεμα, αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, όχι μόνο δεν έχασε την ψυχραιμία του, αλλά ενεργώντας ως έμπειρος πιλότος,  προσγείωσε τελικά  το μαχητικό και διέσωσε για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα, το πανάκριβο και πολύτιμο επιχειρησιακά αεροσκάφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook