Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις | Τι γίνεται στο νοσοκομείο Χανίων;

ενδονοσοκομειακές-λοιμώξεις-τι-γίνε-10551

apokleistikes nosokomaΣτιγμές αγωνίας έζησε η οικογένεια του Παύλου Μελιγκουνάκη από τα Χανιά. Το παιδί τους αρρώστησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο κανείς τους όμως δεν πίστευε ότι σε λίγα 24ωρα όλα τα μέλη της οικογένειας θα χρειάζονταν γιατρό.

Αιτία οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που έχουν οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Αδυναμία ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία δηλώνουν οι πλέον ειδικοί επιστήμονες που παρομοιάζουν το πρόβλημα αυτό με την οικονομική κρίση.

Σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στη βουλή από την υφυπουργό υγείας  Φωτεινή Σκοπούλη.

Το υπουργείο διαθέτει στοιχεία με «λεπτομερείς καταγραφές που αποτυπώνουν τη σημαντική έκταση του προβλήματος στα ελληνικά νοσοκομεία» αναφέρει η υφυπουργός και ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο με σκοπό την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης.

Έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ειδικών ανά νομό για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντίστασης στα αντιβιοτικά με σκοπό την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μιλώντας στην » Νέα τηλεόραση» ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών του νοσοκομείου Χανίων Γιάννης Βαρθαλίτης τόνισε ότι «τα σημερινά προβλήματα της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά» εστιάζονται κυρίως στη διασπορά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια σε όλη την Ελλάδα και την αδυναμία ελέγχου της κατάστασης. Αποτελούν πρόβλημα που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτό της ελληνικής οικονομίας που είναι εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αρμόδιους φορείς και τους ιατρούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν το θέμα».

Ο κύριος Βαρθαλίτης διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Χανίων ο «Άγιος Γεώργιος» δεν εμπνέει καμία ανησυχία σε σχέση με νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα κυριότερα είδη νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια είναι οι πνευμονίες σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, με αναπνευστήρα στη ΜΕΘ, οι ουρολοιμώξεις ,οι βακτηριαιμίες και οι λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων.

Η οικονομική κρίση έχει σαν συνέπεια την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα τη συμφόρηση των νοσοκομείων και πολλές φορές την νοσηλεία ασθενών σε επικουρικές νοσηλευτικές κλίνες στους διαδρόμους .Το γεγονός αυτό μαζί με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καθίστα συχνά αδύνατη τη λήψη μέτρων πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) σε πρόσφατη έκθεση του εκφράζει του φόβους του για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και τον κίνδυνο αύξησης των ανθεκτικών μορφών ασθενειών σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υλικά.

 

Πηγή: Νέα Τηλεόραση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook