Δύο μέρες μετά τη μαντινάδα στον Σαμαρά, ο Σμαραγδής ζήτησε 50.000 ευρώ!

δύο-μέρες-μετά-τη-μαντινάδα-στον-σαμαρ-97391

smaragdis_0_0Μία απίστευτη καταγγελία κάνει ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου που οδήγησε στα διεθνή φεστιβάλ και στην κορυφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου τους Έλληνες σκηνοθέτες. Ο Γιώργος Παπαλιός που παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τη βράβευση του Αλεξανδρου Αβρανά στο Φεστιβάλ Βενετίας προκαλώντας σοκ στο χώρο, αποκαλύπτει τι τον οδήγησε στην απόφασή του.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία μιλά για όλα και απαντά για πρώτη φορά ανοιχτά για όσα συνέβησαν με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Οι φήμες έλεγαν πως είχε δεχθεί οχλήσεις από ψηλά προκειμένου το Κέντρο να ενισχύσει οικονομικά τον Γιάννη Σμαραγδή. Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπαλιός στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου είναι η ακόλουθη κατά λέξη:

«Έναν χρόνο αφ’ ότου είχε ολοκληρώσει το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και δύο μόλις μέρες μετά τη μαντινάδα που αφιέρωσε στον Αντώνη Σαμαρά, ήρθε στο Κέντρο ζητώντας 50.000 από τα 280.000 ευρώ που είχε ξοδέψει, λέει, για να πουλήσει την ταινία του στο εξωτερικό. Στο ΕΚΚ, όμως, δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις.
papalios_1Εκείνο που κάνουμε είναι να βοηθάμε τους παραγωγούς ταινιών που έχουν προσκληθεί σε μεγάλα φεστιβάλ, καλύπτοντας κατά 30% το κόστος της κόπιας, του υποτιτλισμού, του διαφημιστικού υλικού κ.ο.κ. Ο Σμαραγδής φρόντισε να μας ενημερώσει ότι τυγχάνει και παιδικός φίλος του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Οταν όμως μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο ζητώντας να δω θετικά το θέμα, τους απάντησα: «Αν το αίτημα είναι νόμιμο, σίγουρα θα λάβω θετική εισήγηση από το διευθυντή του Κέντρου.

Αν δεν είναι, τι θέλετε να κάνω, να παρανομήσω;». Εκεί μείναμε. Δεν δόθηκε συνέχεια. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Σμαραγδής τα κατάφερε. Ποιος θα τολμήσει να μη χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία ενός… «ανεβασμένου» σκηνοθέτη, όπως τον αποκάλεσε ο Σαμαράς; Με τη στάση του, όμως, τον εξέθεσε τον πρωθυπουργό».

Ο Γιώργος Παπαλιός, εφοπλιστής, παραγωγός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο άνθρωπος που στήριξε και ανέδειξε το νέο κύμα κινηματογραφιστών αποχώρησε οργισμένος. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, ήταν όπως λέει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωση μετά τη βράβευση της ταινίας του Αλέξανδρου Αβρανά, αναφέροντας ότι η κινηματογραφική πολιτική της χώρας θ’ αποτελέσει, άμεσα, αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό, τα στελέχη του ΕΚΚ και τους νέους κινηματογραφιστές. «Το θεώρησα πολύ προσβλητικό», ο Γιώργος Παπαλιός, ο οποίος επί μήνες μάταια προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Πολιτισμού.

Πηγή: iefimerida.

 

One thought on “Δύο μέρες μετά τη μαντινάδα στον Σαμαρά, ο Σμαραγδής ζήτησε 50.000 ευρώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook