Διεθνείς κολοσσοί «σφάζονται στα πόδια» της Κρήτης για τα κοιτάσματα

διεθνείς-κολοσσοί-σφάζονται-στα-πόδ-35506

KOITASMATAΣε Γαλλοαμερικανικό «πόλεμο» εξελίσσεται η υπόθεση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου νότια της Κρήτης και η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών ανοίγει το δρόμο για το τελικό στάδιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι έρευνες της εταιρίας PGS που ολοκληρώθηκαν χθες, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο μεγάλων ξένων εταιριών κολοσσών στον κλάδο, της γαλλικής Total και της αμερικανικής Exxon Mobil.

Το ενδιαφέρον της Total «αποκρυπτογραφεί» τις αναφορές Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, για Γαλλικό ενδιαφέρον στα Ελληνικά κοιτάσματα, ενώ τα τελευταία 24ωρα δυναμικό παρόν δίνει και η Exxon από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει πως οι τελικές έρευνες που πραγματοποίησε το νορβηγικό σκάφος ξεπέρασαν τον αρχικό προγραμματισμό: το νορβηγικό πλοίο πραγματοποίησε έρευνες σε 12,5 (12.431) χιλιάδες χιλιόμετρα αντί για 8 χιλιάδες που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Από το σύνολο των ερευνών περίπου 7,8 χιλιάδες χιλιόμετρα ερευνών αφορούν στη βόρεια περιοχή (Ιόνιο) και περίπου 8,5 χιλιάδες χιλιόμετρα αφορούν στη νότια περιοχή που περιλαμβάνει και έκταση νοτίως της Κρήτης. Η εικόνα που υπάρχει από την αγορά είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των πακέτων δεδομένων τα οποία και θα κοστολογούνται από 5 έως 8 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε τα αποτελέσματα των ερευνών να είναι τέτοια ως προς τις ποσότητες των κοιτασμάτων έτσι ώστε το διεθνές ενδιαφέρον των εταιρειών να παραμείνει σταθερό, καθώς και να διαφυλάξουμε το γεγονός ότι τα κοιτάσματα ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΩΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ»….ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook