Δεν κόβεις αποδείξεις; Άγριο κυνηγητό και πρόστιμα φωτιά από την εφορία… Προσοχή

δεν-κόβεις-αποδείξεις-άγριο-κυνηγητό-94299

 

Βαρύς ο πέλεκυς για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές έως 5.000 ευρώ – Μειώνονται οι ποινές για έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων

apodeixeis

Πρόστιμα – φωτιά για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές έως 5.000 ευρώ προβλέπει από το 2014 ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Στην περίπτωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα με τα όσα ίσχυαν πριν, ενώ για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις οι ποινές είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών (ποινολόγιο) ισχύει για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από τις 26 Ιουλίου 2013 και μετά.

Η σύγκριση των νέων προστίμων που καθιερώνει από την 1η του νέου έτους ο νέος Κώδικας με τα ισχύοντα δείχνει ελάφρυνση των ποινών (και κυρίως αυτών που επιβάλλονται για τα πλαστά και εικονικά στοιχεία) αλλά και αυστηροποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Οι παραπάνω αλλαγές που επέρχονται από την 1-1-2014 ;αποκαλύφτηκαν από μια διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σε όλες τις εφορίες της χώρας ο γ.γ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

  • Ειδικότερα με το νέο ποινολόγιο

Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως και 31 Ιουλίου 2013 επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα: Η μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης θεωρείται αυτοτελής παράβαση που τιμωρείται με πρόστιμο 800 ευρώ, εφόσον ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων ή 1.200 ευρώ εάν ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

  • Για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2014 επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία.

2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.

Μειώνονται κατά 50% έως και 75% τα πρόστιμα που επιβάλλονται για έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, αξίας άνω των 1.200 ευρώ.

Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 5.000 ευρώ, το πρόστιμο μειώνεται κατά 60%, καθώς περιορίζεται από το 100% στο 40% της αξίας της συναλλαγής. Για παράδειγμα: για μη εκδοθείσα απόδειξη αξίας 10.000 ευρώ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 4.000 ευρώ (ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής), ενώ σήμερα προβλέπεται η επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, καταργείται η ισχύουσα σήμερα διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, μέσω της οποίας το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο 1/2, γεγονός που οδηγεί σε πραγματική μείωσή του κατά 20%.

Για κάθε πλαστό ή νοθευμένο φορολογικό στοιχείο άνω των 1.200 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το προβλεπόμενο πρόστιμο που επιβάλλεται στον εκδότη μειώνεται κατά 50%, από το διπλάσιο στο ισόποσο της αξίας του στοιχείου. Για παράδειγμα: για πλαστό φορολογικό στοιχείο αξίας 10.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (ίσο με το 100% της αξίας), ενώ σήμερα προβλέπεται πρόστιμο 20.000 ευρώ (ίσο με το διπλάσιο της αξίας). Ταυτόχρονα, όμως, καταργείται η ισχύουσα σήμερα διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, μέσω της οποίας το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο 1/2.

Μειώνεται κατά 83% το ειδικό πρόστιμο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε κάθε εκδότη ή λήπτη εικονικών φορολογικών στοιχείων, εφόσον διαπιστώνεται ότι αυτός διαπράττοντας τη συγκεκριμένη παράβαση μείωσε ή μηδένισε τον οφειλόμενο ΦΠΑ ή έλαβε επιστροφή ΦΠΑ. Το πρόστιμο μειώνεται από το τριπλάσιο στο 50% του μη καταβληθέντος ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, καταργείται η δυνατότητα μείωσης του αρχικού προστίμου στο 1/3, μέσω της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, οπότε η πραγματική μείωση του προστίμου αυτής της κατηγορίας είναι, τελικά, της τάξεως του 50%.

Προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Με τη ρύθμιση αυτή, δίδεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ελεγχθεί από τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια πρόστιμα, είτε για εικονικά τιμολόγια μεγάλης συνολικής αξίας, είτε για μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων πολύ μεγάλου ύψους -εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή εφόσον δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων- να γλιτώσουν μεγάλα ποσά, μέσω της αναδρομικής μείωσης των χρηματικών ποινών τους έως και 50%.

 

Πηγή: protothema

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook