Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω νέας απεργίας της ΠΝΟ

δεμένα-τα-πλοία-στα-λιμάνια-λόγω-νέας-α-11327

demena_ta_ploiaΣε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Τρίτη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Η απεργία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, ξεκίνησε στις 06:00 το πρωί της Τρίτης και θα λήξει στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο.

Στην απεργία συμμετέχουν με στάσεις εργασίας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις. Πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις εξαρτηθούν από την πορεία των εξελίξεων, ενώ προσδιόρισαν νέα κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ έχει ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, θεωρώντας ότι με αυτό επιχειρείται η καταβαράθρωση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα, θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία κ.ά).

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προαναγγείλει διαφορετικές συγκεντρώσεις. Οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ (μηχανικών), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι) και ΠΕΠΡΝ (πληρώματα ρυμουλκών) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, έξω από υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη.

«Όσο χτυπάνε το ναυτεργατικό δυναμικό, πλήττουν τη ναυτιλία και την οικονομία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12.000 άνεργους ναυτικούς και κάποιοι θέλουν να τους κάνουν περισσότερους» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Χαλάς εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης άνεργων νέων ναυτικών, που έχουν εξαγγείλει ήδη από κοινού τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας, καθώς- όπως είπε- πολλοί πλοιοκτήτες θα θελήσουν να το επωφεληθούν λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους, απομακρύνοντας τους εν ενεργεία ναυτικούς.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν έχει ακόμη υπογράψει το Δώρο του Πάσχα για τους άνεργους ναυτικούς και τους σπουδαστές του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται, πιθανότατα, την Τετάρτη. Την Παρασκευή, εντάχθηκαν σε αυτό δύο τροπολογίες. Η μία που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας να καθορίζει την οργανική σύνθεση στα ημερόπλοια, για πλόες άνω των 30 ναυτικών μιλίων και συνολική διάρκεια μικρότερη του 24ωρου, και η άλλη που ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Πηγές από το υπουργείο εκτιμούν ότι με τις δύο τροπολογίες αλλά και τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακόμα και από εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης για επιμέρους θέματα.

 

ιn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook