Δήμος Χανίων | Θυελλώδης συνεδρίαση για τη διαγραφή χρεών των Rent a Car

δήμος-χανίων-θυελλώδης-συνεδρίαση-γι-110280

«Αντάρτικο», συμφωνίες «έκπληξη» υψηλοί τόνοι, εκνευρισμός και αναχωρήσεις από την αίθουσα σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

PB250846Χιλιάδες βεβαιωμένες παραβάσεις σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μέσα σε βάθος εικοσαετίας, έχουν δημιουργήσει χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους ιδιοκτήτες τους προς του Δήμο και τώρα, έχουν γίνει αιτία να «μπλοκάρουν» τα ΑΦΜ τους.

PB250849Ωστόσο, αυτό, τόσο ο Δημοτική Αρχή, όσο και οι επιχειρηματίες το θεωρούν άδικο, αφού οι πραγματικοί οφειλέτες, βάσει του νόμου, είναι οι εκάστοτε ενοικιαστές, οι τουρίστες δηλαδή που είχαν το αυτοκίνητο «χρεωμένο» στο όνομά τους, όταν βεβαιώθηκε η παράβαση.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, περίπου στις 21:30, άρχισε να συζητείται, το ιδιαιτέρως πολύπλοκο ζήτημα της «διευθέτησης» μέρους των χρεών αυτών, για τα χρόνια μετά το 2007, όταν ο νόμος πλέον όριζε ρητά ότι υπόχρεοι ήταν οι ενοικιαστές.

PB250844Έτσι, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εισηγήθηκε τη «διαγραφή των χρεών» των επιχειρηματιών, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποδέσμευσης των ΑΦΜ τους, με το επιχείρημα ότι η ευθύνη για τα ανείσπρακτα ποσά βαραίνει αποκλειστικά τις δημοτικές αρχές και τη δημοτική αστυνομία και με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται στ’ αλήθεια για «διαγραφή» αλλά για «μετακύληση» των χρεών, από τους επιχειρηματίες, στους «τελικούς δικαιούχους», δηλαδή στους ενοικιαστές, τους οποίους ο Δήμος θα αναλάβει από εδώ και στο εξής να αναζητήσει, στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους.

«Ζητάμε το αυτονόητο, το αυτοδίακαιο και το κοινωνικά δίκαιο», τόνισε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

Όπως ήταν φυσικό, η πρότασή του βρήκε σθεναρές αντιστάσεις, οι τόνοι ανέβηκαν, δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και το θέμα συνέχιζε να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Βανδουλάκη, εξήγησε ότι η νομοθεσία ορίζει ως παραβάτη τον μισθωτή κι ότι σε μετέπειτα χρόνο οι επιχειρηματίες έπρεπε να παρουσιάζουν τα συμβόλαια στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

PB250848«Το κάναμε αλλά δεν μας δεχόσασταν» απάντησαν οι επιχειρηματίες που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση με την κα Βανδουλάκη να εξηγεί ότι τα στοιχεία πάνω στα μισθωτήρια συμβόλαια ήταν ελλειπή, με συνέπεια να μην μπορούν να εντοπιστούν οι μισθωτές.

PB250839«Δεν ζητάμε ρουσφέτι, ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος» τόνισε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών επιχειρήσεων rent a car, κ. Μυλωνάκης, εξηγώντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση.

PB250840Ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του που πήραν το λόγο, εξήγησε ότι δεν ελάμβαναν τις κλήσεις και δεν ειδοποιούνταν από το δήμο έγκαιρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λιονάκη, από το 2010, οι κλήσεις στέλνονται άμεσα και με fax στα γραφεία.

PB250850Ένταση, αποχωρήσεις και απρόσμενοι υποστηρικτές

Ο κ. Πρωτοπαδάκης, στην εισήγησή του, έριξε το μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προηγούμενη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι τα μείζονα λάθη έγιναν το 2008.

Η αναφορά του στον τότε αντιδήμαρχο, με το σχόλιο ότι έχει «εξαφανιστεί» εξόργισε την παράταξη του κ. Βιρβιδάκη, καθώς όπως ο ίδιος εξήγησε πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ενοχλημένος, η απουσία του κ. Ντάλα οφείλεται σε προσωπικούς, πολύ σοβαρούς λόγους.

Εξαιρετικά δύσπιστος και αποφασισμένος να μην ψηφίσει τη διαγραφή των χρεών, ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Κεμεσίδης, ο οποίος συνομιλούσε καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με συναδέλφους του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο προεδρείο.

Η πρόεδρος έκανε επανειλημμένες παρατηρήσεις για τα «πηγαδάκια» με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργακάκης να αποχωρήσει από την αίθουσα, προσβεβλημένος.

Ποικίλες ήταν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσαπάκος δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία επειδή η διαδικασία «έχει σκιές», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Βιρβιδάκης αποχώρησε.

Θετικά είδε την πρόταση ο κ. Βάμβουκας: «Εδώ υπάρχει μαι μεγάλη και σημαντική κατηγορία επαγγελματικών του τόπου μας. Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για να τους διευκολύνουμε», είπε.

Η μεγάλη ανατροπή όμως, ήρθε από τον κ. Παπαντωνάκη, ο οποίος εξέφρασε τη συμφωνία του και την πρόθεσή του να υπερψηφίσει.

Μετά τις 23:00, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ζητήσει να τοποθετηθούν.

Ο κ. Κυνηγός, ζήτησε πολλές διευκρινήσεις και εξέφρασε τη διαφωνία του με τα όσα προτάθηκαν «Το ταμείο του Δήμου είναι σαν το Ιερό της Εκκλησίας», είπε, «Δεν μιλάμε για βεβαιωμένους καταλόγους αλλά για τίτλους είσπραξης. Κανείς δεν μπορεί να τους αλλοιώνει», τόνισε.

Ανάλογες εντάσεις διατυπώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, τόσο στην αίθουσα όσο και στα «πηγαδάκια», με πολλούς συμβούλους να εκφράζουν το φόβο ότι αυτό που δρομολογείται δεν είναι νόμιμο και σίγουρα καθόλου συνετό, σε μια εποχή που έχουν «σφίξει» τα πράγματα.

Τελικά, λίγο πριν τη 01:00, το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία. Ωστόσο, τα χρέη που «μετακυλούν» μετά τη χθεσινή απόφαση, είναι μόνο μικρό μέρος των συνολικών χρεών, συνεπώς, το θέμα θα απασχολήσει πολλές φορές ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook