Γιώργος Χατζημαρκάκης: Πρόταση οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

γιώργος-χατζημαρκάκης-πρόταση-οκτώ-σ-15664

xatzimarkakis 1Με την υλοποίηση πολιτικών, που αξιοποιούν αφενός την εμπειρία ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα ανεργία στην Ελλάδα, ειδικά των νέων, που βρίσκεται πάνω από το 56%.

Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη ενοποίησης της αγοράς εργασίας, με έμφαση στην κινητικότητα των εργαζόμενων, αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και δημιουργία θεσμών χρηματοδοτικής στήριξης καινοτόμων ιδεών και της επιχειρηματικότητα, ως αντίδοτα στην ανεργία.

Έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση

«Υπάρχουν απτά παραδείγματα που εφαρμόζονται στην πράξη βέλτιστων πρακτικών τα οποία προσφέρουν λύσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι ως μια κοινότητα αξιών, μπορεί έτσι απλά να χάσει την αξιοπιστία της, η οποία θα την στιγματίσει στο μέλλον. Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι αναζητούν εργασία. Είναι προφανές πως θα απέβαινε καταστροφική για την Ευρώπη η αύξηση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος, καθώς και μια πιο προσεκτική χρήση των υπόλοιπων πόρων της ΕΚΤ» τονίζει παραθέτοντας μια σειρά από 8 δράσεις, που μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία μιας καρποφόρας προσπάθειας.

«Το διττό σύστημα εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση σε σημαντικό ρόλο, στη Γερμανία δημιουργεί εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Η Ελλάδα οφείλει να οικοδομήσει ένα παρόμοιο σύστημα, όπως το ακολουθεί ήδη η Ισπανία»

Κινητικότητα εργαζομένων

Ως άμεσης απόδοσης λύση προτείνει προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων: «η ιδέα της επαγγελματικής κινητικότητας αποτελεί μεγάλο βήμα για την πορεία της ενοποίηση της Ευρώπης. Τα υπάρχοντα προγράμματα ανταλλαγών, όπως το «Leonardo da Vinci» οφείλουν να επεκταθούν και να αυξηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στου ανέργους και στους καταρτισμένους επαγγελματίες» σημειώνει.

Παράλληλα προτείνει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς εκπαίδευσης: «Ενώ υπάρχει σε ένα κράτος μέλος έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι ειδικές θέσεις κατάρτισης δεν μπορούν να συμπληρωθούν, την ίδια στιγμή σ’ ένα άλλο κράτος μέλος καταγράφεται έλλειμμα στις θέσεις εργασίας. Οι συγκεκριμένες συνθήκες προσφοράς και ζήτησης εργασίας θα μπορούσαν να ανακοινώνονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να συντονίζουν τις ανάγκες τους ως προς το εργατικό δυναμικό».

€ 2,5 δισεκατομμύρια για τις ΜΜΕ της Ευρώπης

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας προτείνει την Ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης: «Αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου θα μαζεύονται διάφοροι πόροι προερχόμενοι από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 500 εκατ. ευρώ εάν εφαρμοστεί. Κατά κύριο λόγο για την ελληνική μεσαία τάξη, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα μέχρι και € 2.000.000.000» αναφέρει  ο Γιώργος Χατζημαρκάκης και κάνει λόγο για μια «πρωτοβουλία καινοτομίας».

«Οι καλύτερες ιδέες έρχονται συχνά από τους νέους, δημιουργικούς επιχειρηματίες. Η οικονομική κρίση, ωστόσο, τους έχει αποκόψει από το κεφάλαιο. Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει όσα έχασε μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις καινοτόμες ιδέες» τονίζει, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (COSME) από το 2014-2020 εξοπλίζεται με € 2,5 δισεκατομμύρια, που μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» για νέες δυναμικές επιχειρήσεις. «Δεν απευθύνεται μόνο στους εν δυνάμει επιχειρηματίες, αλλά και στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει τους πόρους αυτούς σε προγράμματα προτεραιότητας που στοχεύουν στην καινοτομία».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για αξιοκρατία. «Η Ελλάδα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκτείνεται σε μια περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών και θα μπορεί να φτάσει έως 24 μήνες. Οφείλει να δώσει έμφαση στις εταιρίες και τους κοινωνικούς φορείς που χρειάζονται και απασχολούν άτομα με εξειδικευμένη κατάρτιση» αναφέρει.

Σημαντικός ο ρόλος της ομογένειας

Τέλος προτείνει στενή συνεργασία με τους Έλληνες της ομογένειας: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες σε πολλά κράτη μέλη κατέχουν έναν αξιοσέβαστο και επιτυχημένο ρολό στην οικονομία. Πολλοί θέλουν να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της. Πολλοί είναι πρόθυμοι να διδάξουν. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου αναπτύξει μια δικλίδα επικοινωνίας μαζί τους. Ο Ελληνο-Γερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) το 2012 έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στη Γερμανία, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας για Έλληνες σε ελληνικές εταιρίες της Γερμανίας. Στόχος του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου είναι να «Γεφυρώσει την Εξειδίκευση με την Ενσωμάτωση», το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας ως το «Έργο του Μήνα»» αναφέρει.

Πηγή: reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook