Γιάννης Μηλιός στο zarpa.gr : «Το αίτημα της εξόδου από το ευρώ δεν είναι αριστερή πολιτική»

γιάννης-μηλιός-στο-zarpa-gr-το-αίτημα-της-εξ-57522

milios-giannis-660_1Το αίτημα της εξόδου από το ευρώ δεν είναι Αριστερή πολιτική  Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο zarpa.gr ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

O κ. Μηλιός επισημαίνει επίσης ότι το χρέος της χώρας με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βιώσιμο, και παράλληλα θεωρεί απαραίτητο ένα νέο κούρεμα της τάξεως τουλάχιστον των 80 δις. Ευρώ.

– Ευρώ πάση θυσία ή όχι;

Είναι λάθος ερώτηση. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική της υποτίμησης  της ζωής της πλειοψηφίας του κόσμου.

Αυτό γίνεται μέσα από τη μείωση του μισθού, τη αύξηση της φορολογίας για τους πολλούς, την αύξηση του κόστους ζωής, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο με άλλα μέσα. Μια έξοδο , μια διάλυση της ευρωζώνης , για χώρες όπως η Ελλάδα θα σημάνει αυτομάτως – δεν είναι αυτό θέμα πολιτικής βούλησης , αλλά εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσουν  οι αγορές – υποτίμηση του νέου νομίσματος. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50% ας πούμε, σημαίνει μείωση των μισθών , κατά 30% τουλάχιστον. Επομένως θα έχουμε με μια διαφορετική μέθοδο το ίδιο αποτέλεσμα που δημιουργούν τα μνημόνια.

Εδώ γεννάται το ερώτημα του αν σε μια τέτοια περίπτωση ωφεληθούν οι εξαγωγείς. Ενδεχομένως, αλλά οι εξαγωγείς είναι λίγοι ,ενώ οι μεγάλοι εξαγωγείς ανήκουν σε αυτό που λέμε μεγάλο κεφάλαιο. Δεν θεωρούμε λοιπόν, ότι αν ωφεληθούν πράγματι , που και αυτό δεν είναι σίγουρο, από μια μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νέου νομίσματος, ότι θα δώσουν πίσω τους μισθούς. Έτσι, αντί για την εσωτερική υποτίμηση που κάνουν τώρα θα επέλθει η συναλλαγματική υποτίμηση, που και αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε. Μέχρι που φθάνει αυτή η ρήξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πρώτα απ όλα ένα όχι στην εγχώρια ολιγαρχία, που όπως και η ολιγαρχία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή την περίοδο κάνει αυτή  την άδικη αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίες και συσχετισμού δύναμης. Αν ο κόσμος είναι δίπλα σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς τότε αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν ισχύει αυτό που έλεγε η Θάτσερ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Πάντα υπάρχει άλλη λύση και είναι θέμα  πολίτικης. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μια σκληρή επαναδιαπραγμάτευση για ζήτημα του δημόσιου χρέους. Χρειάζεται κούρεμα του δημόσιου χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με κριτήρια που να σχετίζονται με την ανάπτυξη.  Είναι αυτό που λέμε ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που είχε γίνει και με τη Γερμανία μετά τη σύνοδο του Λονδίνου το 1953. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε διατεθιμένοι να υποχωρήσουμε.

-Και η Κύπρος πάντως είπε ένα όχι και μετά το πλήρωσε…

Η Κύπρος είχε μια κυβέρνηση που ήθελε το ναι, που ήθελε και θέλει να κουρέψει τις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ, ακόμα και των συνεταιριστικών τραπεζών , και η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Εκτός αυτού η Κύπρος αντιμετώπιζε ένα οξύ πρόβλημα που δε έχει σήμερα η Ελλάδα: Την επικειμένη κατάρρευση των δύο μεγάλων τραπεζών της. Το ΑΚΕΛ την  τελευταία στιγμή κατέθεσε μια εναλλακτική πρόταση, αλλά και αυτό έγινε την τελευταία στιγμή.  Το ΑΚΕΛ έχει ευθύνη, γιατί έκανε την πρόταση του την τελευταία στιγμή αλλά και γιατί όταν ήταν κυβέρνηση δεν φρόντισε να αλλάξει το off shore ,μοντέλο αλλά και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Διαπραγμάτευση πάντως μπορούσε να γίνει  , αλλά δεν έγινε γιατί υπήρχαν άλλες δυνάμεις που έλεγχαν τα πράγματα.

-Οι λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τύχη του μνημονίου είναι αρκετές. Έχετε μιλήσει για ακύρωση , κατάργηση , αναστολή…. Τι ισχύει τελικά;

Όλες αυτές οι λέξεις σημαίνουν ένα πράγμα. Κατάργηση των νόμων και των ρυθμίσεων της λιτότητας , επομένως κατάργηση του μνημονίου. Αυτό που λέμε μνημόνιο είναι μια σειρά εφαρμοστικών  νόμων, ένα παράρτημα που συνοδεύει τις δανειακές συμβάσεις. Αυτό το παράρτημα είναι πάρα πολύ άσχημο, ρίχνει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μεγάλης μειοψηφίας ,και κάνει μια αναδιανομή εξουσίας και πλούτου υπέρ μιας πολύ μικρής ολιγαρχίας. Αυτό θέλουμε να το σταματήσουμε , δεν έχουμε αλλάξει ,αυτό λέγαμε στις εκλογές, αυτό λέμε και τώρα.

– Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και πόσο από αυτό κατά την άποψη σας είναι επαχθές ;

Δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Το χρέος μειώνεται είτε με τον πληθωρισμό όπως έκαναν οι ΗΠΑ μετά των β΄ παγκόσμιο πόλεμο, είτε με τους ψηλούς ρυθμούς μεγεθύνσεις, είτε με το κούρεμα. Οι δύο πρώτες δυνατότητες δεν υπάρχουν στην παρούσα κρίση οπότε μένει το κούρεμα,. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο , άρα πρέπει να κουρευτεί. Το θέμα του επαχθούς χρέους είναι ένα ζήτημα πολιτικού συσχετισμού δύναμης.  Θα πρέπει μια κυβερνήσω να μπορέσει και να αποδείξει αλά και να πείσει ότι συνήφθεισαν δάνεια που και οι δανειστές ήξεραν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του λαού και ότι κάποια από αυτά συνδέονταν με σκάνδαλα κλπ.

– Τι ποσοστό του χρέους πρέπει να κουρευτεί για να είναι βιώσιμο το χρέος;

Τουλάχιστον 80 δις. Και όταν λέω τουλάχιστον το εννοώ, Χρειάζεται να κουρευτούν περισσότερα από αυτά, επομένως εμείς θα ξεκινήσουμε με μια απαίτηση για κούρεμα όπως και στο PSI πάνω από 50%.

-Το ΑΚΕΛ εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής σχετικά με την παραμονή στο ευρώ.  Ενδεχομένως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και το ΣΥΡΙΖΑ , με δεδομένη τη «συγγένεια» των δύο κομμάτων;

Το ΑΚΕΛ καλά θα κάνει να το συζητήσει αυτό, το ίδιο κάναμε κι εμείς επί δυο χρόνια. Δεν θα μας επηρεάσει το αν το ΑΚΕΛ αλλάξει την πολιτική του σε αυτό το ζήτημα.

-Για αρκετό κόσμο πια όμως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού.

Τίποτα δεν είναι ταμπού, και όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και  η διάλυση της ευρωζώνης.  Από την άλλη δεν είναι και αριστερή πολιτική από μόνο του το αίτημα της εξόδου από το ευρώ. Είναι βασικό σημείο στην ατζέντα της Μαρί Λεπέν, και επίσης ενόψει των εκλογών στη Γερμανία δημιουργήθηκε κόμμα συντηρητικό κόμμα με βασική ντου ιδέα την επιστροφή στο μάρκο. Επομένως δεν είναι μόνο αριστερές δυνάμεις που σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση,  αλλά και υπέρσυντηρητικές . Και είναι λογικό  όταν στην Ευρώπη συνεχίζονται Θατσερικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσο οξυμένες εν μέσω κρίσης λαϊκές και μεσαίες τάξεις να αναπτύσσεται ένας ευρωσκεπτικισμός . Εμείς έχουμε μια στρατηγική για την ριζική αναμόρφωση της  Ευρώπης και την κοινωνική αλλαγή.

 

Ανδρέας Γερακάκης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook