Βιβλική καταστροφή στη Νέα Υόρκη

βιβλική-καταστροφή-στη-νέα-υόρκη-4458

Συνολικά, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στις ΗΠΑ και ένας στον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των ορμητικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από τον Σάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής την πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του κυκλώνα Sandy. Με την απόφαση αυτή «τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Επίσης σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής» κηρύχθηκε το Νιου Τζέρσι.

Εν τω μεταξύ ο Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε όλες τις αυριανές προεκλογικές του εμφανίσεις και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Έσπασε το φράγμα βόρεια του Νιου Τζέρσεϊ

Το φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσι έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε το 1,2 ως 1,5 μέτρο. «Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», τόνισε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Η ίδια πρόσθεσε πως «οι τρεις αυτές πόλεις αφανίστηκαν από τις πλημμύρες».

Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρευσης σπιτιού.

Ο κυκλώνας Sandy προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου. Στη Δυτική Βιρτζίνια μία γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε μία περιοχή όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε δένδρο στο Μέριλαντ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανεβεί μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα. Ο κ. Μπλούμπεργκ κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Ζημιές που ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια

Περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι χωρίς ηλεκτρισμό και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από πλημμύρες ή πτώση πασσάλων δέντρων και μεγάλων αντικειμένων από κτίρια. Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ακτίνα του τυφώνα Sandy καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.

Επτά σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν από την άνοδο των υδάτων ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη καταστροφή στα 108 χρόνια λειτουργίας του.

Ξεπέρασαν τα 6 εκατ. οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα.

Συνολικά περισσότερα από οκτώ εκατ. νοικοκυριά έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό σε 18 πολιτείες στα βορειανατολικά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο Σάντι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

«Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), στις πληγείσες Πολιτείες καταγράφονταν 8.114.433 πελάτες χωρίς παροχή ηλεκτρικού στις ζώνες που δοκιμάσθηκαν», υποδηλώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας πως η δεινότερα πληγείσα πολιτεία ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό 2,5 εκατ. νοικοκυριά.

Η πόλη κατέβασε ρολά

Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης (NYU) εκκενώνεται και αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο. Μια χαρακτηριστική εικόνα που προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας γερανός που κρέμεται λόγω των ισχυρών ανέμων, σ’ ένα καινούριο πανύψηλο κτίριο με πολυτελέστατα διαμερίσματα στο κεντρικό Μανχάταν, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν τα γύρω κτίρια και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τετραώροφου κτιρίου, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, το Χρηματιστήριο, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από αύριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, ο δήμαρχός δήλωσε πως τρείς από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από αύριο. Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν, και Ουΐλιαμσμπεργκ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο.

Συναγερμός στον πυρηνικό αντιδραστήρα Όιστερ Κιρκ

Δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που παράγουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας του Νιού Τζέρσι έφθασαν νωρίτερα στα πρόθυρα της διακοπής της λειτουργίας τους εξαιτίας των σφοδρών ανέμων του κυκλώνα Sandy και της ανόδου της στάθμης του νερού, σύμφωνα με εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Public Service Electric and Gas. Πρόκειται για τους αντιδραστήρες Salem Unit 1 και Hope Creek στις όχθες του ποταμού Ντελαγουέρ , που χωρίζει τις πολιτείες του Νιού Τζέρσι και της Πενσιλβάνια. Επίσης το υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, που βρίσκεται περίπου πενήντα χλμ. βόρεια της Νέας Υόρκης, στην όχθη του ποταμού Χάντσον, διέκοψε επίσης τη λειτουργία του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ ανακοινωσε και το κλείσιμο την Δευτέρα ενός αντιδραστήρα της μονάδας Nine Mile, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις όχθες της λίμνης Οντάριο.

Πενήντα σπίτια έγιναν παρανάλωμα φωτιάς

Η τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τη νύχτα στην πλημμυρισμένη παραλιακή κωμόπολη Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην περιοχή Ρόκαγουέις, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της ημέρας. Πενήντα κατοικίες έχουν καταστραφεί, ενώ διακόσιοι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook