Βάμβουκας : Για την πώληση φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ δεν ευθύνεται η Τρόικα άλλα άλλοι…

βάμβουκας-για-την-πώληση-φαρμάκων-στα-7592

farmakaΤην πώληση των φαρμάκων και από τα Σούπερ Μάρκετ σχολίασε μιλώντας  το πρωί στον SUPER FM 89.6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Όπως υποστήριξε «η απόφαση αυτή εμφανίζεται ως απαίτηση της Τρόικας ωστόσο από την πλευρά μας, διατηρούμε επιφυλάξεις καθώς πολλές φορές, εμφανίζονται ως εντολές της Τρόικας πράγματα τα οποία θέλουν να περάσουν άλλοι και εννοώ τους εσωτερικά κυβερνώντες και τους πιέζοντες επιχειρηματίες.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Όποτε έχω την υποψία ότι δεν είναι απαίτηση των Τροικανών αλλά άλλων».

vamvoukasΕρωτηθείς για το τι θα συμβεί στον κλάδο του, αλλά και στους ασφαλισμένους αν τα φάρμακα πωλούνται και από τα Σούπερ Μάρκετ, ο κ. Βάμβουκας απάντησε πως, «ουσιαστικά το φάρμακο στην Ελλάδα είναι ένα διατιμημένο είδος, που σημαίνει ότι την τιμή την ελέγχει το κράτος, επομένως δεν θα υπάρξει καμία διαφορά.

Επίσης, τα φάρμακα που συζητείται ότι θα πωλούνται και από τα Σούπερ Μάρκετ είναι αυτά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή για παράδειγμα το «depon»σε μορφή σιροπιού.

Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να μην θέλουν ιατρική συνταγή, ωστόσο δεν είναι «αθώα» καθώς χρειάζεται να γίνει μία καθοδήγηση για το πως και πότε πρέπει να γίνεται η χορήγηση τους.

Αν όντως καταλήξουμε τα φάρμακα να πωλούνται από τα Σούπερ Μάρκετ, φαντάζομαι ότι θα πρέπει στους χώρους αυτούς να προσληφθούν φαρμακοποιοί.

Όμως είναι πολύ μεγάλο λάθος αν η κυβέρνηση ακολουθήσει μία τέτοια πολιτική στην υπηρεσία του φαρμάκου, καθώς το Ελληνικό Φαρμακείο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Με την απόφαση αυτή, οι Φαρμακοποιοί πλήττονται  γιατί πρώτον έχουν ανοιχτεί πάρα πολλά φαρμακεία, εκατόν πενήντα είναι συνολικά τα φαρμακεία που λειτουργούν μόνο στα Χανιά. 

Εγώ έχω κάνει μία πρόταση στον κλάδο μου, για συνένωση των φαρμακείων ούτως ώστε να υπάρξει μία καλύτερη παροχή υγείας. Εν μέρει έχει γίνει αποδεχτή.

Στο εξωτερικό για παράδειγμα, στο φαρμακείο παρέχονται και άλλου είδους υπηρεσίες καθώς εκτός από φάρμακα, παρέχεται και η ανάλυση αίματος με κάποιους αυτοματισμούς.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό, θa εξαφανίσει τα φαρμακεία που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανταγωνισμός στις τιμές των φαρμάκων μεταξύ των φαρμακείων. Πάντως, από την πλευρά μας θα αντιδράσουμε δυναμικά».

Εκδήλωση για τα Γενόσημα φάρμακα

Στο μεταξύ, ενημερωτική εκδήλωση για τα Γενόσημα φάρμακα στην θεραπευτική αγωγή πραγματοποιεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:00 το απόγευμα στον συνεδριακό χώρο της Τράπεζας Χανίων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Νομού.

afisa_imerida_genosima_finalΚεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, θα είναι ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώσταντίνος Δεμέτζιος.

Στόχος της εκδήλωσης, είναι η ενημέρωση των Φαρμακοποιών, των Γιατρών, των Νοσηλευτών αλλά και του κοινού για την λεγόμενη δραστική ουσία των φαρμάκων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook