Σήμερα η κηδεία του αδικοχαμένου σπουδαστή στα Χανιά

σήμερα-η-κηδεία-του-αδικοχαμένου-σπου-37094

Συγκλονισμένη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα που στοίχισε τη ζωή στον Σάββα Παπαδόπουλο, 21 ετών, κάτοικο Χανίων και στον Νικόλαο Πολυχρόνη, 21 ετών, κάτοικο Χαλκίδας.

1 epal

Το σπίτι στη Λάρισα είχαν νοικιάσει μαζί ο Σάββας Παπαδόπουλος και ο, επίσης κάτοικος Χανίων, Γιώργος Τορουντέσκου, ο οποίος παραμένει σε σοβαρή κατάσταση νοσηλευόμενος στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μαζί με τον Ελευθέριο Κλίνη, κάτοικο Αθηνών και τον Αλέξανδρο Παππά, κάτοικο Ιωαννίνων.

Η κηδεία του αδικοχαμένου Σάββα θα τελεστεί σήμερα  στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγιά Κυδωνίας και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο του χωριού.

Ο Σάββας με τον Γιώργο ήταν φίλοι από μικρά παιδιά στα Χανιά. Οι δύο νέοι ήταν συμμαθητές στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων και συγκεκριμένα στον Τομέα Δομικών Έργων  Στη συνέχεια πέρασαν μαζί στο Τ.Ε.Ι. στη Λάρισα και μαζί ενοικίασαν το σπίτι στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Οι καθηγητές τους μιλάνε με τα καλύτερα λόγια και για τα δύο παιδιά.

Στην ομάδα του σχολείου στο Facebook αναρτήθηκε κείμενο το οποίο συγκίνησε όλους όσοι το έχουν διαβάσει. Στο κείμενο του 1ου ΕΠΑ.Λ., που έχει αναπαραχθεί από εκατοντάδες χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται:

«Το σχολείο μας θρηνεί. Χάσαμε τον Σάββα, ο Γιώργος κινδυνεύει. Δύο παιδιά, δύο μαθητές μας που πριν λίγους μήνες ήταν μαζί μας. Που όποτε έρχονταν για διακοπές στα Χανιά από τη Λάρισα, αισθάνονταν την ανάγκη να μας επισκεφτούν στο σχολείο, που ήταν γι? αυτούς σημείο αναφοράς. Δυστυχώς ο Σάββας δε θα ξανάλθει. Θα περιμένουμε όμως τον Γιώργο, που θα τα καταφέρει για να έλθει κοντά μας να τον αγκαλιάσουμε, να τον παρηγορήσουμε, να τον στηρίξουμε.

‘Καλό παράδεισο’ Σάββα, αγόρι μας…

Γιώργο, μην αργήσεις να γυρίσεις. Σε περιμένουμε… στο σχολειό μας!».

Συγκλονίζουν τα σχόλια κάτω από αυτή την ανάρτηση. Χαρακτηριστικά, ένας εκπαιδευτικός αναφέρει: «Πέθαναν από μονοξείδιο του άνθρακα. Οπως και οι διαδηλωτές πεθαίνουν από ανακοπή. Όπως και οι συνταξιούχοι πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο. Όπως… Όπως… Όπως .. Δεν ξέρω τι είναι πιο έντονο μέσα μου. Η θλίψη για τον άδικο χαμό του Σάββα και την κρίσιμη κατάσταση του Γιώργου ή η οργή για τους αυτουργούς της δολοφονίας, αυτούς που επέβαλαν τη φτωχοποίηση που ξανάφερε στη ζωή μας τα μαγκάλια και… και… και…».

Χθες, το 1ο ΕΠΑ.Λ. προχώρησε και σε νέα ανάρτηση για τα δύο παιδιά:

«Σας ευχαριστούμε όλους για την αθρόα συμμετοχή σας και την αμέριστη συμπαράστασή σας στον πόνο μας. Στη μνήμη του Σάββα ας σιγοτραγουδήσουμε όλοι μαζί το τραγούδι που του αφιερώνουμε: ‘Εχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα’».

Η σορός του Σάββα έφτασε στα Χανιά προχθές το πρωί με έξοδα του Δήμου Λάρισας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Χανίων σχολιάζει μεταξύ άλλων:

«Ο χειμώνας της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα εδώ. Η άνοιξη μπήκε μαυροφορεμένη και παράλογα θλιμμένη. Αυτά τα μνημόνια σκοτώνουν. Δεν μιλάμε πια μόνο για ηθικούς αυτουργούς. Οι αριθμοί είναι σκληροί κι όμως αληθινοί. Μετά την ανεργία μάς περιμένει και μάς απειλεί η απώλεια της ζωής, γεγονός τραγικό και χωρίς επιστροφή. Τα κροκοδείλια δάκρυα των υπεύθυνων δεν μάς πείθουν και δεν μάς αρκούν».

ΝΕΟΙ – ΝΕΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αναφέρουν:

« Ένα τραγικό γεγονός μάς έφερε αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα που θέλει φοιτητές να μην έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. […] Δε χωράει πλέον αμφιβολία ότι η πιο ακραία μορφή βίας είναι η φτώχεια και έχουμε ήδη θρηνήσει πάρα πολλά θύματα».

ΤΟ ΚΚΕ (μ-λ)

Από την πλευρά του το ΚΚΕ (μ-λ) καταγγέλλει «την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που δολοφονεί» και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν αυτουργοί και τους ξέρουμε! Είναι η πολιτική της κυβέρνησης των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., η πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, η πολιτική που φορτώνει φόρους και χαράτσια στον λαό, η πολιτική που κόβει μισθούς και συντάξεις, η πολιτική που με Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α. μετέτρεψε τη θέρμανση σε είδος πολυτελείας, που με ξυλόσομπες και μαγκάλια μας επιστρέφει σε προπολεμικές καταστάσεις, η πολιτική που εξαθλιώνει λαό και νεολαία.

Δεν είναι απλά οι αναθυμιάσεις από το μαγκάλι. Είναι οι αναθυμιάσεις από ένα σάπιο σύστημα που κλέβει τα όνειρα, το μέλλον, την ίδια τη ζωή της νεολαίας, ένα εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα που στερεί από τους νέους το δικαίωμα στη δουλειά και στη μόρφωση, που τους προσφέρει ‘σταδιοδρομία’ στις ουρές των ανέργων, που σπρώχνει στην κατάθλιψη, στα ναρκωτικά, στις αυτοκτονίες, που γκρεμίζει ό,τι απόμεινε από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, που ορθώνει ταξικούς φραγμούς και ‘διώχνει’ τα παιδιά του λαού από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η οργή μας, ο θυμός μας, η αγανάκτηση να γίνουν κίνημα!».

Αισιοδοξία για τον δεύτερο Χανιώτη

Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η υγεία των δύο από τους τρεις φοιτητές που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Λάρισας μετά το τραγικό περιστατικό με το αυτοσχέδιο μαγκάλι την περασμένη Πέμπτη που κόστισε τη ζωή σε δύο νέα παιδιά.

Συγκεκριμένα, ο δεύτερος Χανιώτης και συγκάτοικος του αδικοχαμένου Σάββα, Γιώργος Τορουντέσκου, αποσωληνώθηκε και έχει επαφή με το περιβάλλον, ενώ ο άλλος συμφοιτητής του, που από τη αρχή ήταν σε πιο ελαφριά κατάσταση -ήταν με μάσκα οξυγόνου- είχε ήδη επαφή και με τους οικείους του και αναμενόταν χθες να βγει και από την Εντατική και να συνεχίσει τη νοσηλεία του στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Στάσιμη και κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση του τρίτου φοιτητή που νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και παραμένει διασωληνωμένος.

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook