Αυγενάκης| Σταματήστε την μόλυνση στον Γεροπόταμο!

αυγενάκης-σταματήστε-την-μόλυνση-στο-29207
ksenagoiΗ απόρριψη αποβλήτων ελαιουργείων, επιβαρύνει τον Γεροπόταμο Μεσσαράς,  επισημαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Ο Γεροπόταμος διασχίζει την πεδιάδα της Μεσσαράς, 55 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Στην Καταλυκή δημιουργείται ένας μικρός, αλλά πολύ σημαντικός υδροβιότοπος, καθώς δημιουργείται ένα μικρό έλος. Ο υδροβιότοπος του Γεροποτάμου είναι, ο σημαντικότερος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών στα νότια της Κρήτης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 230 είδη ορνιθοπανίδας περνάνε κάθε χρόνο από τον υδροβιότοπο αυτό, που φιλοξενεί επίσης μεγάλους αριθμούς κρητικού βατράχου, δεντροβατράχου και νερόφιδων, ενώ στις εκβολές του συναντώνται πληθυσμοί της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.
Ωστόσο: «στον Γεροπόταμο λαμβάνει χώρα ένα φαινόμενο που επιβαρύνει την μόλυνση του ποταμού αλλά και του γύρω οικοσυστήματος καθώς απορρίπτονται απόβλητα ελαιουργείων και πιο συγκεκριμένα ο κατσίγαρος».
Κατά την κατεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία, παράλληλα με το ελαιόλαδο παράγεται και μία σειρά παραπροϊόντων σημαντική σε όγκο και οργανικό φορτίο ποσότητα υγρών αποβλήτων, που είναι γνωστά ως «κατσίγαρος». Εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών (κλειστούς θαλάσσιους κόλπους, λίμνες κ.τ.λ).
Ο  Βουλευτής καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι: «η συνεχής απόρριψη κατσίγαρου στον Γεροπόταμο, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής αφού οι κατσίγαροι θα καταλήξουν στον κόλπο της Μεσσαράςμολύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής» και ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου και των τοπικών αρχών για την αποτροπή των βαρύτατων για το περιβάλλον συνεπειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook