Αυγενάκης | Κι άλλη παρέμβαση στη βουλή για την «ληστεία» της ΑΕΠΙ

αυγενάκης-κι-άλλη-παρέμβαση-στη-βουλή-109516

aygenakis vouliΣτον ορισμό ποσού αμοιβής από πλευράς ΑΕΠΙ, για τις live streaming μεταδόσεις που απαγορεύει η νομοθεσία, αναφέρεται σε νέα παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Νόμου 2121/1993 ορίζεται ότι: βάση για τον υπολογισμό του ποσοστού της αμοιβής είναι όλα ανεξαιρέτως τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα ή τα συνδυασμένα ακαθάριστα έσοδα και έξοδα, που πραγματοποιούνται από τη δραστηριότητα του αντισυμβαλλομένου και προέρχονται από την εκμετάλλευση του έργου, ενώ στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η υποχρεωτική συμφωνία της αμοιβής σε ποσοστό, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει ειδικότερη διάταξη, και δεν αφορά τα έργα που δημιουργήθηκαν από μισθωτούς σε εκτέλεση σύμβασης εργασίας, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάθε είδους διαφήμιση.

«Ωστόσο», όπως επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης, «εάν ένας ραδιοφωνικός σταθμός συνάψει συμβόλαιο με εταιρεία streaming για την μετάδοση του ίδιου προγράμματος μέσω διαδικτύου ή στην περίπτωση που επιδιώξει να μεταδίδει το ο ίδιος ο σταθμός το πρόγραμμα των FM στο διαδίκτυο, η ΑΕΠΙ Α.Ε. ζητάει εκτός από την αμοιβή για την μετάδοση μέσω FM, και αμοιβή και για την ψηφιακή μετάδοση στο διαδίκτυο 60 € συν Φ.Π.Α για κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι προκύπτει ένα πόσο το οποίο ορίζεται από πλευράς της ΑΕΠΙ Α.Ε. ως αμοιβή κατά παράβαση της ανωτέρω διάταξης (12×60=720€+23%=885,6€) η οποία απαγορεύει τον καθορισμό αμοιβής σε ποσό».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, για ποιον λόγο ορίζεται ποσό ενώ ο νόμος 2121/93 απαγορεύει τον καθορισμό αμοιβής σε ποσό αλλά μόνο σε ποσοστό

Να επισημάνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής είχε ζητήσει από το βήμα της βουλής την διόρθωση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook