Ασφυκτικός έλεγχος …

ασφυκτικός-έλεγχος-8905

Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουν τώρα οι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες…και λοιποί αξιωματούχοι ανά την Ελλάδα και ειδικότερα οι πολιτικάντηδες που από την Βουλή περνούν στο Δήμο και την Περιφέρεια και τούμπαλιν.

Αυτόματες περικοπές πιστώσεων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε περίπτωση υπέρβασης των προβλεπόμενων δαπανών τους, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση επιχειρώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.

Οι μηχανισμοί στενής παρακολούθησης των δαπανών είναι η δικλείδα ασφαλείας που επέμεινε να εξασφαλίσει η Γερμανία, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα χρήματα των δανείων σε μαύρη τρύπα. Μόνο έτσι θεωρεί, άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση ότι μπορεί να δικαιολογήσει στο Κοινοβούλιό της τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας.

Ο επιχειρούμενος ασφυκτικός έλεγχος προσέκρουσε σε ευαίσθητο σημείο, όταν η Γερμανία ζήτησε να θέσει υπό ξένο έλεγχο τον κλειστό λογαριασμό, στον οποίο θα πηγαίνουν τα δάνεια της ευρωζώνης, αλλά και ελληνικά φορολογικά έσοδα για την εξόφληση του χρέους. Τελικά, ο λογαριασμός θα μείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά – σύμφωνα με τις πληροφορίες – στο πλαίσιο του Μνημονίου θα προβλεφθεί κάποιου είδους έλεγχος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 

Γράφει ο Νίκος Μουντάκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook