Αργεί η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κρήτη

αργεί-η-ανάπτυξη-απε-στην-κρήτη-13364

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κρήτη θα είναι δυνατή μόνο με την ολοκλήρωση του χωροταξικού και ενεργειακού χάρτη της νήσου, και την σύμφωνη γνώμη-διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση των θεσμικών οργάνων της αιρετής Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω αποτελούν το συμπέρασμα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι καταρχήν, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, είναι απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τον ηπειρωτικό κορμό που θα καταστήσει το νησί μέρος του Εθνικού Συστήματος, εξέλιξη που θα δώσει το αναγκαίο περιθώριο για ένα ορθολογικότερο προγραμματισμό των επενδύσεων ΑΠΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα συγχρηματοδότησης και από το νέο ΕΣΠΑ.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση, κατά τον Περιφερειάρχη, για την ένταξη των ΑΠΕ στο νησί είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση όλων των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών στην Κρήτη, εργασία που έχει αναλάβει και ολοκληρώνει σύντομα το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Επίσης σημείωσε ότι είναι αδιανόητο η Κρήτη, με αυτό το επιστημονικό ‘οπλοστάσιο’ που διαθέτει αλλά και με τους αιρετούς, να μην έχει λόγο σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της και την ευημερία των κατοίκων της, όπως είναι η ενέργεια.

Τέλος ανέφερε ότι η προώθηση μεγάλων επενδύσεων αφήνει εκτός σχεδιασμού τοπικά επενδυτικά σχήματα ή πολίτες της Κρήτης, με αποτέλεσμα την αρνητική στάση συνολικά της κοινωνίας για τα έργα ΑΠΕ γεγονός που θα επιφέρει αντιδράσεις στην εγκατάσταση τους και ζήτησε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Κρητικών στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι ομιλίες των αντιπεριφερειαρχών για θέματα ενέργειας, χωροταξίας και περιβάλλοντος, που τόνισαν ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα πρέπει να είναι υπέρ της Κρήτης και όχι εις βάρος της, με σεβασμό στον πρωτογενή τομέα, στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη.

Παράλληλα έθεσαν τις απαραίτητες, όπως είπαν, προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί που συνοψίζονται στην ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση, μετά από διαβούλευση, της μελέτης χωροθέτησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και στην υιοθέτηση και εξειδίκευσή της μέσα από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου καθώς και στην παράλληλη εκπόνηση με διάφορα σενάρια του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια ώστε σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη μελέτη χωροθέτησης, να προσδιοριστεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική ανάπτυξή τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης εμφανίστηκε θετικός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά υπό προϋποθέσεις τονίζοντας ότι: «Υπάρχει, πραγματικά, επέμβαση του κέντρου που δεν αφήνει τις δυνάμεις της Περιφέρειας να αποφασίσουν τον τρόπο που θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σε κάθε περιοχή, με βάση και τις ιδιομορφίες της».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων, του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, των Επιμελητηρίων, αγροτικών-κτηνοτροφικών, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook