Από το 2013 … ανάκαμψη

από-το-2013-ανάκαμψη-11001

Βέβαιος ότι το 2013 θα είναι το έτος καμπής για την ελληνική οικονομία και αρχή ανάκαμψης εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, που τονίζει ότι οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης κατανοούν ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας για πραγματική ανάπτυξη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα « Έθνος της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι το 2013 θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. «Για πρώτη φορά τα χρήματα που προγραμματίστηκαν να μπουν στην οικονομία είναι περισσότερα από όσα θα βγουν λόγω λιτότητας» τονίζει επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πληρώσει τα 9 και πλέον δισεκατομμύρια που χρωστάει τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι μόλις αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις και αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, θα μειωθεί η ανεργία και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Κι αυτό θα γίνει με «άλματα ανταγωνιστικότητας» όπως ισχυρίζεται. «Όχι εικονική πραγματικότητα. Ούτε ψεύτικη “ευημερία” με δανεικά». Παράλληλα, επαναλαμβάνει όσα κέρδισε η χώρα από το πρόσφατο Eurogroup (αναστολή πληρωμής τόκων για 10 χρόνια και τοκοχρεωλυσίων για 15 χρόνια, μείωση επιτοκίων) σημαίνουν ότι τελείωσε η αβεβαιότητα για την Ελλάδα και αλλάζει το κλίμα.

Φορολογικό: Κάποιοι εμπορεύονται την απελπισία

Για το φορολογικό δηλώνει ότι δόθηκε υπερβολική δημοσιότητα και έγινε θόρυβος για ένα τεχνικό σχέδιο που δεν εξέφραζε την κυβέρνηση. Κατηγορεί τους αντιπάλους του για εμπόριο πανικού. «Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα κάποιοι εμπορεύονται την απελπισία» λέει και τονίζει ότι το νέο φορολογικό θα μειώνει τα βάρη σε μισθωτούς και επιχειρήσεις και θα χτυπάει τη φοροδιαφυγή.

Για το σχέδιο μείωσης του δημόσιου τομέα, ο κ.Σαμαράς τονίζει ότι αυτό θα γίνει χωρίς να διαλυθεί το κράτος. Στόχος είναι ένα μικρότερο και αποδοτικότερο δημόσιο λέει και υπογραμμίζει ότι θα δοθεί ευκαιρία σε αξιόλογα στελέχη «να βγουν από τη γνωστή νοοτροπία» και να προσφέρουν. Δεν απαντά ευθέως στο αν αυτό σημαίνει απολύσεις, λέγοντας ότι «η μείωση προσωπικού δεν γίνεται μόνο με απολύσεις, γίνεται και με προσλήψεις κάθε χρόνο λιγότερων από όσους συνταξιοδοτούνται».

Εκλογές: Θα ήταν τρέλα

Ο κ.Σαμαράς τονίζει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. «Με την τύχη της χώρας δεν παίζω» λέει και τονίζει ότι πέρασαν μόλις πέντε μήνες μετά τις διπλές εκλογές και κανείς δεν θέλει ξανά εκλογές, ούτε όσοι τις ζητούν. «Το να μιλάμε πάλι για εκλογές -ακόμα και να το συζητάμε» είναι τρέλα» λέει.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας στην κυβέρνηση γιατί όλοι όσοι συμμετέχουν κατανοούν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστη κατάσταση και χρειάζεται η συμβολή όλων για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά όπως λέει η σύνθεση δεν είναι δύσκολη όταν υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. «Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες για εκείνο ή το άλλο, και για το πότε ακόμα. Αλλά όλοι μας -και ο Βαγγέλης και ο Φώτης και εγώ- κατανοούμε ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ».

Με τον Γιάννη «τακιμιάσαμε»

Άριστη χαρακτηρίζει ο κ. Σαμαράς τη συνεργασία με τον τεχνοκράτη Γιάννη Στουρνάρα και θεωρεί ότι δικαιώθηκε από την επιλογή του. «Πέρα από την πολιτική όσμωση έχει αναπτυχθεί και φιλία ανάμεσα σε εμένα και τον Γιάννη» λέει τονίζοντας ότι όταν οι ανθρωποι έχουν κοινό κίνητρο και στόχο, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, τελικά «τακιμιάζουν».

Πηγή:  iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook