Από το Ιόνιο στην Κρήτη το «Nordic Explorer»

από-το-ιόνιο-στην-κρήτη-το-nordic-explorer-12846

Στο τμήμα επεξεργασίας της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Χιούστον του Τέξας βρίσκονται τα πρώτα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, που έχει κάνει το σκάφος Νοrdic Explorer στη βορειοδυτική πλευρά του Ιονίου Πελάγους.

Αυτό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο «Εθνος», σύμφωνα με τις οποίες το «Nordic Explorer» έχει ολοκληρώσει ήδη το 34% του προγράμματος για τις σεισμολογικές έρευνες και μάλιστα μέσα στις γιορτές θα αρχίσει να «σαρώνει» τη νότια και πολλά υποσχόμενη υποθαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Το σκάφος της νορβηγικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων την ερχόμενη εβδομάδα θα «σκανάρει» με τα ειδικά όργανά του τις νότιες θαλάσσιες περιοχές της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου. Εχει ολοκληρώσει τις έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας, των Παξών και της Λευκάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι επιστήμονες της PGS από τότε (11 Νοεμβρίου) που ξεκίνησαν το ταξίδι, κάθε εβδομάδα στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν για επεξεργασία στο αρμόδιο τμήμα που διαθέτει η εταιρεία στο Χιούστον του Τέξας. Εκεί αξιολογούνται τα στοιχεία για την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το «Nordic» μέσα στις γιορτές θα κατέβει νότια της Κρήτης και όταν τελειώσει τις έρευνες θα επιστρέψει ξανά στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ θέλουν στα μέσα του 2013 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, με το Δημόσιο να εισπράττει το 54% των εσόδων και στο τέλος του νέου έτους να προκηρύσσει τα «οικόπεδα» για εξόρυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook