Από την πείνα τους αρχίσανε να τρώνε και τους κροκόδειλους | Ευτυχώς που δεν έχουμε…

από-την-πείνα-τους-αρχίσανε-να-τρώνε-κα-100159

exotic_meats_crocoΌταν οι άνθρωποι πεινούν, όπως αποδεικνύεται δεν κάνουν διακρίσεις και επιτίθενται σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα, υπακούοντας μόνο στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι κροκόδειλοι από τη νότια Τζαμάικα, μια περιοχή που κάποτε «κυριαρχούνταν» από τα μεγάλα ερπετά.

Σήμερα οι κροκόδειλοι αποτελούν σπάνιο θέαμα, κάτι που δεν οφείλεται στην ικανότητά τους να κρύβονται και να καμουφλάρονται αλλά στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για το κρέας τους και τα αυγά τους.

Η τάση είναι τόσο μεγάλη που οι επιστήμονες φοβούνται για τον αφανισμό του είδους, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από τη νομοθεσία από το 1971.

«Από εκεί που δεν είχα ακούσει κανέναν να τρώει κρέας κροκόδειλου, πόσω μάλλον τα αυγά του, τώρα ακούω τέτοια περιστατικά όλη την ώρα. Τα ζώα σφαγιάζονται ανελέητα», δήλωσε ο Byron Wilson, από το πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στη Τζαμάικα, που ειδικεύεται στα ερπετά.

Ενώ βρίσκονταν στα πρόθυρα εξαφάνισης, οι κροκόδειλοι κατάφεραν να ανακάμψουν στη Φλόριντα, τον βασικό τους οικότοπο στις ΗΠΑ.

Ωστόσο το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη Τζαμάικα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.

Σε ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε πρόσφατα το παγκόσμιο δίκτυο «Crocodile Specialist Group», το οποίο αναλαμβάνει δράσεις για τη διατήρηση του είδους, επισημαίνεται ότι το μέλλον του ερπετού στη Τζαμάικα είναι δυσοίωνο λόγω της απώλειας των οικοτόπων του και της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για το κρέας του.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που ο φυσιολάτρης Lawrence Henriques έφτιαξε καταφύγιο για κροκόδειλους, όπου εφαρμόζει πρόγραμμα αναπαραγωγής με στόχο την ανάκαμψη του πληθυσμού τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το καταφύγιο βρίσκεται βόρεια, σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον φυσικό οικότοπο των κροκοδείλων στη νότια Τζαμάικα, ώστε να περιοριστούν οι  απειλές από τους λαθροθήρες.

Εκτός αυτού, στα επόμενα σχέδιά του φυσιολάτρη είναι να διεξάγει ενημερωτικά προγράμματα για να την ευαισθητοποίηση των χωρικών που φοβούνται ή θέλουν να σκοτώσουν το ερπετό για το κρέας του.

Στο καταφύγιο του Henriques, που είναι περιφραγμένο, φιλοξενούνται σήμερα 45 κροκόδειλοι.

Οι λαθροθήρες αιχμαλωτίζουν τους κροκόδειλους βάζοντας δολώματα σε αγκίστρια για καρχαρίες, ενώ ξεθάβουν τα αυγά τους.

Σε αντίθεση με τους συγγενείς τους στην Αφρική και την Αυστραλία, οι αμερικανικοί κροκόδειλοι της Τζαμάικα είναι μοναχικοί και κρύβονται από τους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούν.

(Αυτά σύμφωνα με το econews.gr)

Κροκόδειλος… νόστιμος και ζουμερός;

Μπορεί να ακούγεται φρικαλέο, ωστόσο μια απλή αναζήτηση στο google, ακόμα και στην ελληνικό web, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι το κρέας του κροκόδειλου έχει πολλούς…. φανατικούς. Απ΄ότι λένε, το κρέας του κροκόδειλου είναι λέει ιδιαίτερα μαλακό, ζουμερό, χαμηλό σε λίπος και χοληστερόλη αλλά πολύ υψηλό σε πρωτεΐνη. Μάλιστα, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει και… εξειδίκευση για τα καλά και τα κακά κομμάτια αλλά και συνταγές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook