Απόφαση – βόμβα για τους αγρότες της Κρήτης που προκαλούν πυρκαγιές

απόφαση-βόμβα-για-τους-αγρότες-της-κρ-91777

fotia

Βόμβα, η οποία έπρεπε να σκάσει ήταν η ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος πως, σε περίπτωση που εντοπιστεί αγρότης ή κτηνοτρόφος να ανάβει φωτιά ή να προκαλεί πυρκαγιές, τότε αυτόματα- εκτός των άλλων κυρώσεων- θα χάνει τις επιδοτήσεις που δικαιούται

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στη χώρα μας εκδηλώνονται από αγρότες και κτηνοτρόφους των εκάστοτε περιοχών.

Με σκοπό την αποφυγή τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους το Πυροσβεστικό Σώμα, διασυνδέθηκε με τη βάση γεωχωρικών δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα πλαίσια αναβάθμισης της έρευνας σε ότι αφορά το έγκλημα του εμπρησμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

«Η παραβατική συμπεριφορά, εκτός των καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον έχει ως συνέπεια τη σπατάλη οικονομικών πόρων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στην καταστολή τους, χωρίς να παραβλέπονται και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, βάσει της οποίας ξεκαθαρίζεται πως οι συνέπειες για τους παραβάτες θα είναι βαρύτατες και δεν θα σταματούν μόνο στις ποινικές κυρώσεις.

Αντίο στην αποζημίωση

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που ακολουθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρρώσεων (που προβλέπουν φυλάκιση 2 έτη έως και ισόβια καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής από 2.900 ευρώ έως 150 χιλ. ευρώ) πλέον οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την παύση του δικαιώματος αποζημίωσης (επιδότησης) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους (π.χ. πυρκαγιά με σκοπό τη βελτίωση βοσκοτόπου), ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εφόσον πρόκειται για δασική έκταση αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από τη Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης, με απαγόρευση στο εξής της βόσκησης και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτή. Επιπλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο».

Πηγή: creteplus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook