Αποφασίζουν για εργασιακά και απολύσεις

αποφασίζουν-για-εργασιακά-και-απολύσ-832

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνουν σήμερα στις 5 μ.μ. οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και να συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα και κυρίως τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το πακέτο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, αφού, όπως ισχυρίζονται, οι δύο πλευρές βρίσκονται μεν κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλλει το σενάριο της σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται η υιοθέτηση μιας θετικής δήλωσης για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει, το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, συνεχίσθηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν μέσω εμπλοκών, κυρίως, στο θέμα των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε δυσεπίλυτο γρίφο έχει μεταβληθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να ζητήσουν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα», που πρέπει να αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για την άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων. Στο άλλο μέτωπο, αυτό των εργασιακών, τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια είναι οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, όμως παραμένουν ανοικτά τα θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους». Επίσης, ανέφεραν πως «μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων της τρόικας με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέματα για το οποία υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σταθερά αντιτίθενται στις περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε χθες το απόγευμα πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες», παρατήρησε πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δύο τρίτα» και επεσήμανε: «Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία. Ισως να συγκρατεί κάπως τους ρυθμούς αύξησης. Αλλά πάντως η ανεργία αυξήθηκε».

Ο κ. Βενιζέλος διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, «είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά είναι πρωτίστως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων».

Νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είχε δηλώσει για τις απαιτήσεις της τρόικας όσον αφορά στα εργασιακά θέματα: «Οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία. Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα. Αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της. Ως εκ τούτου, τα θέματα αυτά δεν είναι καν προς συζήτηση».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως «βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως ο κ. Φώτης Κουβέλης θα τα απορρίψει, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Η άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ. στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά εμφανίζεται ως απόλυτη και όπως σημείωσε το ηγετικό στέλεχος του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, «δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο και κανένα μνημόνιο οι διεκδικήσεις που θέτουν οι της τρόικας. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε όλα αυτά που θέτουν για τα εργασιακά. Δεν θα τα αποδεχτούμε».

Για εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, κατηγορώντας κυβέρνηση και τρόικα ότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη τύπου Μπαγκλαντές.

Για «ανορθόδοξο πόλεμο» της τρόικας κατά της Ελλάδος έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, καταλογίζοντας στους ξένους τεχνοκράτες πως στοχεύουν στη διάλυση της οικονομίας και την «κινεζοποίηση» των Ελλήνων.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς χθες το βράδυ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της «International Herald Tribune», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη, γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ [EUR=X] , η «δραχμοφοβία».

Με τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες, πρόσθεσε, με τις οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα εξοφλημένες και με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ να έχει πλήρως ξεπεραστεί, η ψυχολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα αλλάξει.

Παρά τα νέα μέτρα λιτότητας, «που θα είναι τα τελευταία», όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. Ακόμα, σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα λάθη μας και παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Ως πρώτη πρόκληση χαρακτήρισε την «ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της χώρας», ενώ ως δεύτερη πρόκληση χαρακτήρισε την ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς.

Στην τρίτη θέση τοποθέτησε την ανταγωνιστικότητα, την οποία οριοθέτησε ως το «πάντρεμα του πιο προσγειωμένου ρεαλισμού με την πραγματοποίηση των πιο τολμηρών φιλοδοξιών». Ως τέταρτη πρόκληση χαρακτήρισε την απόλυτη προτεραιότητα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του -χθες- στο συνέδριο: Greece Investment Forum Moving Forward που διοργανώνεται από την εφημερίδα International Herald Tribune

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τόνισε: «Στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθειά της»

Aύριο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναχωρεί για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

πηγή: Ναυτεμπορική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook