Απίστευτο! Στήνουν και τρίτο ηλιοθερμικό- τέρας στην ίδια περιοχή της Κρήτης

απίστευτο-στήνουν-και-τρίτο-ηλιοθερμ-119130

iliothermikoΣε «Ελντοράντο» των ηλιοθερμικών πάρκων με ό,τι συνέπειες έχει για το περιβάλλον σκοπεύουν να μετατρέψουν την ανατολική Κρήτη οι ιθύνοντες του ΥΠΕΚΑ! Όπως αποκαλύπτεται  σήμερα και παρά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που είπαν όχι, την ένσταση της Περιφέρειας που κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το δεύτερο μεγάλο ηλιοθερμικό πάρκο στην περιοχή της Σητείας το υπουργείο χορηγεί και άλλη άδεια σε…τρίτο επενδυτικό σχέδιο το οποίο μάλιστα είναι μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα!

Τι κι αν άλλαξε ο υπουργός, οι δεσμεύσεις είναι πολύ ισχυρές… Φαίνεται πια ότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα και παίζουν πιο αποφασιστικό ρολο από την προστασία του περιβάλλοντος σε μια περιοχή που θα μετατραπεί σε ‘ερημο με καθρέπτες’…

Ο υπουργός κ.Μανιάτης υπέγραψε χθες την απόφαση για την έγκριση ΜΠΕ του έργου “Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 Μ\Ν, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιίας και κάλυψης υδατικών αναγκών,, στη θέση «ΦΟΥΡΝΙΑ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης” “αγνοώντας” ότι ήδη για την περίπτωση του πάρκου στο Χώνος έχει ήδη προσφύγει η Περιφέρεια στο ΣΤΕ!

Είχαμε γράψει  από το προηγούμενο Καλοκαίρι ότι το  υπουργείο Περιβάλλοντος παίρνει πάνω του  την….προστασία της  Κρήτης και ‘φυτεύει’ δεύτερο ηλιοθερμικό σταθμό -τέρας στην  ανατολική Κρήτη, αλλά τώρα ξεπέρασε τον εαυτό του! Η πρώτη έγκριση ήταν του πρώτου ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της εταιρείας NUR – MOH (Motor Oil Hellas και την εταιρεία Nur Energie LTD) με προβλεπόμενη ισχύ 38MW στην θέση Πλαγιά Αθερινόλακου του Δήμου Σητείας –εκεί πιάστηκε στον…ύπνο η Περιφέρεια νομίζοντας ότι θα είναι ένα το πάρκο και έδωσε την έγκρισή της.

Ακολούθησε το Καλοκαίρι απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αδειοδοτήσει απευθείας ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος σταθμός που θα γίνει στο Χώνος Σητείας καταλαμβάνει μια τερατώδη έκταση 3103 στρεμμάτων στα μισά της οποίας θα αναπτυχθούν 480 μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, συμπυκνωτές, ατμογεννήτρια και δυο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος.

Και τώρα έρχεται στην ίδια περιοχή σχεδόν ο τρίτος ηλιοθερμικός σταθμός-τέρας  . Η ΜΠΕ προβλέπει:

– εγκατάσταση και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 Μ\Λ/, Υποσταθμού ανύψωσης τάσης και Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης για τη διασύνδεσή του στο υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς, καθώς και τα συνοδά έργα οδοποιίας και κάλυψης υδατικών αναγκών με την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων και κατασκευή δικτύου αποστράγγισης όμβριων.

-Το έργο θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητο γήπεδο, έκτασης 1794 περίπου στρεμμάτων, στη θέση ΦΟΥΡΝΙΑ, η οποία βρίσκεται στα όρια των Τ.Κ. Μητάτου- Καρυδίου, Δήμου Σητείας, Ν. Λασιθίου.

Ο προτεινόμενος ΗΛΣΠΗΕ θα περιλαμβάνει 552 ηλιακούς συλλέκτες διατεταγμένους σε 138 βρόγχους (Ιοορδ) σε μια έκταση 452 περίπου στρεμμάτων, σύστημα μεταφοράς θερμότητας με χρήση διαθερμικού ρευστού (συνθετικό έλαιο), έναν ατμοστρόβιλο που αποτελείται από τμήματα υψηλής και χαμηλής πίεσης, μία τριφασική ηλεκτρογεννήτρια, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, διάφορους εναλλάκτες θερμότητας, δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μίγμα νιτρικού νατρίου και καλίου, σε αναλογία 60-40% κ.β. αντίστοιχα) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας και βοηθητικό εξοπλισμό. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα καλύπτει αιχμές ζήτησης σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας λόγω νέφωσης ή κατά τις βραδινές ώρες.

Στο σταθμό θα εγκατασταθούν επίσης έξι λέβητες βιοκαυσίμου, συνολικής ισχύος 186 Μ\Λ/, οι οποίοι θα λειτουργούν προκειμένου να γίνεται προθέρμανση του διαθερμικού ρευστού και των δεξαμενών τετηγμένων αλάτων.

Η ετήσια κατανάλωση νερού του σταθμού εκτιμάται σε 53.000 κ.μ. περίπου. Μέρος των αναγκών αυτών (31.000 κ.μ.) θα καλυφθεί από δύο γεωτρήσεις, συνολικής δυναμικότητας 36.000 κ.μ. και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο σημεία εντός του γηπέδου εγκατάστασης. Επίσης θα κατασκευαστούν και δύο υπόγειες δεξαμενές συγκέντρωσης όμβριων, χωρητικότητας 6.000 και 300 κ.μ. αντίστοιχα. Η πλήρωση των δεξαμενών θα γίνεται από υπόγειο δίκτυο αποστράγγισης του ηλιακού πεδίου, με συνολική δυνατότητα συλλογής 22.000 κ.μ. ετησίως.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνουν την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης 20/150 1

Για την οδική πρόσβαση στο χώρο του έργου, θα διανοιχτεί νέα οδός, μήκους 2,5 χλμ περίπου, η οποία θα ξεκινάει από την υφιστάμενη οδό, Κρυονερίου – Ξηρολίμνης και θα καταλήγει στη δυτική πλευρά του γηπέδου εγκατάστασης. Για την πρόσβαση στις πλατείες του ηλιακού πεδίου, εντός του γηπέδου, θα διανοιχτούν δύο κλάδοι, συνολικού μήκους 1003 μ. και θα διασυνδεθούν με το εσωτερικό δίκτυο περιμετρικά των πλατειών, διευκολύνοντας την πρόσβαση προς βορρά και νότο. Η εσωτερική οδοποιία θα έχει συνολικό μήκος 7,5 χλμ και πλάτος 6 μ. και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες συντήρησης και καθαρισμού του εξοπλισμού.

 

Πηγή : cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook