«Αναστενάζει» στις Εφορίες η Ελλάδα

αναστενάζει-στις-εφορίες-η-ελλάδα-104261

eforiaΣτις εφορίες οι φορολογούμενοι αναστενάζουν. Το βλέπεις στα πρόσωπα 80χρονων με τα χαρτιά στα χέρια να περιμένουν ώρες όρθιοι στις ουρές. Το βλέπεις στο βλέμμα των ανέργων που έρχονται να δηλώσουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν και εν συνεχεία βλέπεις την απόγνωσή τους όταν τους παραπέμπουν από γραφείο σε γραφείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ο Καναδός κ. Γουίλιαμ Κράνταλ επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέλησε να κάνει έλεγχο στην Εφορία, την ώρα που ο κόσμος μέσα διαμαρτυρόταν ότι δεν έχει να πληρώσει, ότι καταστράφηκε από τους φόρους και τα «χαράτσια», που αναγκαζόταν να ανεβοκατεβαίνει τις σκοτεινές και βρώμικες σκάλες.

O τροϊκανός κατέγραψε τα όσα είδε και άκουσε στην επίσκεψή του στη ΔΟΥ Ομόνοιας. Μάλιστα, δύο-τρεις φορολογούμενοι που πληροφορήθηκαν την ιδιότητα του κ. Κράνταλ συνόδευσαν τη διαμαρτυρία τους με μερικές αγγλικές φράσεις του τύπου «f…k you» ή σεμνότερες του τύπου «go home».

Οι μαρτυρίες για το τι συμβαίνει στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες είναι χαρακτηριστικές. Το βλέπεις ακόμα και στα βλέμματα αυτών που έρχονται για διακανονισμό και δεν παίρνουν αμέσως απάντηση και είναι αναγκασμένοι να ξαναέρθουν. Το συναντάς στις εκφράσεις των φορολογούμενων που καλούνται στις εφορίες γιατί δήλωσαν λανθασμένα στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις. Μα πιο πολύ απ’ όλα το συναντάς στις σκάλες και έξω από τα γκισέ μικρομεσαίους και άλλους επιχειρηματίες που έβαλαν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και με απόγνωση προσπαθούν απέναντι από ένα τεχνοκράτη υπάλληλο να πετύχουν παράταση δόσης.

Όχι μετρητά, μόνο επιταγές

Το πόσο γραφειοκρατικό είναι το σύστημα που γονατίζει κυριολεκτικά όποιον θέλει να εξυπηρετηθεί σε μια Εφορία φαίνεται από ένα περιστατικό στη ΔΟΥ Ομονοίας. Στο ισόγειο βρίσκεται το Μητρώο για την υποβολή αίτησης, ώστε να λάβει ο ενδιαφερόμενος αριθμό πρωτοκόλλου. Αμέσως μετά πρέπει να μεταβεί στον 4ο όροφο, όπου βρίσκεται το Δικαστικό, για να διεκπεραιωθεί η ρύθμιση στο σύστημα. Εν συνεχεία θα πρέπει να πάει στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται το Γραφείο Εσόδων και εν συνεχεία πρέπει να περάσει από το Ταμείο για να πληρώσει. Και αν κανείς νομίζει ότι φτάνοντας στο Ταμείο, ύστερα από τόσους ορόφους και αναμονή σε ουρές, τελείωσε, κάνει λάθος. Αν έχει να πληρώσει σε μετρητά η εφορία δεν δέχεται: «Θέλουμε να μας πληρώσετε σε επιταγές ή με πιστωτικές κάρτες» είναι η συνηθέστερη εντολή που δίνουν οι ταμίες στους φορολογούμενους όταν επιχειρούν να πληρώσουν σε μετρητά. Και αν δεν έχουν μπλοκάκι επιταγών, θα πρέπει να πάνε σε τράπεζα να καταθέσουν τα μετρητά και να αποκτήσουν μπλοκ επιταγών και εν συνεχεία να ξαναπάνε στην Εφορία να σταθούν και πάλι στην ουρά για να παραδώσουν την επιταγή στον ταμία.

Πηγή: real

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook