Αλλαγές στα αυθαίρετα | Ποιοι σώζονται και με ποιο τρόπο

αλλαγές-στα-αυθαίρετα-ποιοι-σώζονται-38556

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑΟλοκληρώθηκε επιτέλους  το σχέδιο για τα αυθαίρετα προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα τόσο οι ιδιοκτήτες τους, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος που έβλεπε ότι με το μέτρο των τακτοποιήσεων δεν έμπαιναν έσοδα στα Ταμεία.

Με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν νομιμοποιήσεις, ηλεκτρονική καταγραφή και ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Ο ιδιοκτήτης που έχει κάνει μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις θα μπορεί πλέον να τις δηλώσει και να τις νομιμοποιήσει πληρώνοντας ένα πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ. Πρόκειται για αλλαγές στα μπαλκόνια, αλλαγές στη θέση της κουζίνας, πέργκολες, οριοθέτηση χώρου στάθμευσης με φυτά, υπέρβαση περίφραξης.

Για τους κλεισμένους ημιυπαίθριους, τις πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και έγιναν κατοικίες θα μπει ένα πλαφόν στις παρεμβάσεις και όποιος δεν το έχει υπερβεί θα μπορεί να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη κατασκευή. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν το πρόστιμο και θα τακτοποιούν για 40χρόνια

Σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις σε πρασιές και ακάλυπτους δεν θα γίνει καμία νομιμοποίηση, παρά μόνο τακτοποίηση για 40 χρόνια. Για τα κτίρια πάντως που δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια τα χρόνια της τακτοποίησης θα είναι 30.

Τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή και όλο τον φάκελο, η νομιμοποίησή τους θα γίνει με πρόστιμο 500 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων που ανεγέρθηκαν από το 1983 θα πληρώσουν το 2% του προβλεπόμενου προστίμου.

Στα πρόστιμα πάντως δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία μείωση. Μόνο κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.

Πλέον καθιερώνεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να φακελωθούν όλα τα κτίρια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμοι οι ορθοφωτοχάρτες, όπου θα υπάρχει αποτύπωση όλου του δομημένου χώρου στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook