Αθώος ο καθηγητής για το θάνατο του ιατροδικαστή

αθώος-ο-καθηγητής-για-το-θάνατο-του-ιατ-46447

dikastirio-sfyrakiΤην αθώωση του  καθηγητή και διευθυντή της ουρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το θανάτο του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη, μετά από χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ, πριν από πέντε χρόνια, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να μειοψηφεί έχοντας την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Tην αθώωση του κατηγορούμενου είχε προτείνει νωρίτερα και ο Εισαγγελέας της έδρας, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν επέδειξε αμέλεια αλλά αντιθέτως «άκρα επιμέλεια» στη διάρκεια της επέμβασης «κάνοντας τα πάντα για την επιτυχία της». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποκλείεται να προκλήθηκε εμβολή, η οποία, σε συνδυασμό με το βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, να επέφερε το μοιραίο

«Δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία καμία αμέλεια « υποστήριξε και ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Βασίλης Σπανουδάκης, ενώ και στην απολογία του ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν έγινε κανένα απολύτως λάθος στη διάρκεια της επέμβασης, όλα, όπως είπε εξελίχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν υπήρχε περίπτωση – λόγω και της θέσης του ασθενή στο χειρουργείο- να προκληθεί πρόβλημα στα αγγεία, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Στην κατάθεση τους, η κόρη και ο γιος του Γ. Στειακάκη ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για την υπόθεση, καθώς όταν έγινε το χειρουργείο βρίσκονταν στην Αθήνα και έμαθαν πως ο πατέρας του πέθανε λόγω επιπλοκής , ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γιού του ότι αυτό που ήξερε είναι πως ο πατέρας του «πέθανε από καρκίνο»

Στο αεροδρόμιο των Αθηνών ενημερώθηκε για το θάνατο του ιατροδικαστή και η σύζυγός του, όπως είπε η ίδια στο Δικαστήριο, αφού και αυτή έλειπε την περίοδο εκείνη ενώ δήλωσε ότι ο άνδρας της της είχε μιλήσει για μια σοβαρή επέμβαση, όχι τόσο για το ίδιο το χειρουργείο όσο για το τι θα γίνει μετά…

Σύμφωνα με την ίδια , ο ίδιος ο καθηγητής και διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ- που κάθεται στο εδώλιο- ήταν αυτός που την ενημέρωσε για την επιπλοκή στην κατάσταση του Γ. Στειακάκη, λέγοντας της ότι αιμορραγούσε αλλά δεν μπορούσαν να ξέρουν από πού, και έκαναν ότι μπορούσαν για να τον σώσουν.

Στην ερώτηση γιατί η οικογένεια δεν ζήτησε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, η χήρα του ιατροδικαστή ανέφερε στην κατάθεσή της ότι ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ εκτίμησαν ότι από τη στιγμή που ο άνδρας της βρισκόταν επί της ουσίας ανάμεσα σε δικούς του ανθρώπους στο ΠΑΓΝΗ, αυτοί έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Πρόσθεσε παράλληλα ότι άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις μετά τη δημοσιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι των καταγγελιών που οδήγησαν την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο χειρουργός-ουρολόγος Διονύσης Μητρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο μια νεκροτομή θα μπορούσε να δώσει το ακριβές αίτιο του θανάτου του ιατροδικαστή, κάτι που – όπως κατέθεσε- ζητήθηκε και από τον κατηγορούμενο αλλά και από τον Διευθυντή της ΜΕΘ. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τόνισε ο μάρτυρας, το πιθανότερο είναι ο θάνατος του ιατροδικαστή να επήλθε από εκτεταμμένο θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσε – όπως αναφέρεται- να κόπηκαν αγγεία στη διάρκεια της επέμβασης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η επιδείνωση της κατάστασης του ιατροδικαστή θα ήταν πολύ γρηγορότερη…

Ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στον κατηγορούμενο έκανε λόγο για έναν ιδιαίτερα επιμελή χειρουργό που δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο λάθος

Πηγή: cretalive.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook