Αγρίεψε για τα καλά ο καιρός | Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

αγρίεψε-για-τα-καλά-ο-καιρός-έκτακτο-δ-50015

kairos Η Ε.Μ.Υ εξέδωσε  έκτακτο δελτίο πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και  η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της προτείνει στους πολίτες μέτρα αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, η Γ.Γ. αναφέρει ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Μάλιστα, συνιστά και στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στις οικίες τους να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Κυρίως να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού  με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία.

Στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της δυτικής Μακεδονίας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρές.

kairos1Οι νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά τα 9 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, αλλά από το βράδυ σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κρήτη  αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με μεμονωμένες βροχές στα βόρεια και ορεινά .

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στις βόρειες περιοχές  θα κυμανθεί από 13-18Cστις νότιες από 14-19C,ενώ στις ορεινές από 2-4C.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι για τα επόμενα 24ώρα οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών στα λιμάνια της Κρήτης  εξαιτίας του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Για τον λόγο αυτό τα λιμεναρχεία προχώρησαν  σε έκδοση ανακοίνωσης με την οποία εφιστά την προσοχή κυρίως των ιδιόκτητων ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας των σκαφών τους .

Μάλιστα το κεντρικό λιμεναρχείο έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα για αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν πλοία που κινδυνεύουν μικρά σκάφη αλλά και πρόσωπα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook