Όταν οι μπαλωθιές… γίνονται σκλαπαντζίκια…και τα κατά Νίκο Βουρλάκη (της ΠΑΣΕΒΕ) αναγνώσματα…

όταν-οι-μπαλωθιές-γίνονται-σκλαπαντ-101746

psaroudakisΑπάντηση, στο μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της ΠΑΣΕΒΕ  κ. Νίκο Βουρλάκη, αναφορικά με τις θέσεις του για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης  στη συνεδρίαση που έγινε στο Καστέλι Κισσάμου, δες ΕΔΩ, έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μανόλης Ψαρουδάκης μέλος της ΕΣΕΕ και  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Στην απάντηση του ο κ. Ψαρουδάκης αναφέρει τα παρακάτω:

Όταν οι μπαλωθιές… γίνονται σκλαπαντζίκια… και τα κατά Νίκο Βουρλάκη (της ΠΑΣΕΒΕ) αναγνώσματα…

Ρέθυμνο 14/10/2013

Το τελευταίο 15νθήμερο παρακολουθώ δημοσιεύματα με πυρήνα την επιστολή του Ν. Βουρλάκη στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και τη διευρυμένη συνεδρίασή της με το Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισσάμου, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 στο Καστέλι.

Οι «μπαλωθιές» του Ν. Βουρλάκη έχουν τρεις στόχους

1.Την Ε.Σ.Ε.Ε., τον πρόεδρό της, και τα μέλη του Δ.Σ. κυρίως της Δυτικής Κρήτης (Ψαρουδάκη – Μαργαρώνη).

2.Τον Γιάννη Μαργαρώνη και την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων .

3.Τη λειτουργία της ΟΕΣΚ – Κρητών Εμπόριο.

Αφορμή των μπαλωθιών είναι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και τα προβλήματα που απασχολούν την Εμπορική κοινότητα “…κλείσιμο νοσοκομείων, κατάργηση ιατρικών κλινών, μείωση των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων, αποστολή των χρεών του ΟΑΕΕ στο κέντρο είσπραξης……..” όπως αναφέρει στην επιστολή του.

Αγαπητέ συνάδελφε Ν. Βουρλάκη,

1.Την Ε.Σ.Ε.Ε. μπορεί κανείς να την κατηγορήσει εύκολα για δύο πράγματα: α) ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και β) ότι καταθέτει επεξεργασμένες θέσεις μέχρι …….. τροπολογίας!!!

Τι έχετε να πείτε για την πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε. για ΝΕΑ ρύθμιση του ΟΑΕΕ (κεφαλαιοποίηση χρεών, επιλογή κατώτερης κατηγορίας, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και στις τουριστικές ιστορικές περιοχές από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με το ίδιο ποσό, για την αποποινικοποίηση ή θεώρηση βιβλιαρίου υγείας κ.α.);

Για την εξάμηνη προσπάθειά μας να μην περάσει το μέτρο των «52 Κυριακών» με τα γνωστά θετικά, σε σχέση με την αρχική πρόταση του Υπουργείου, αποτελέσματα;

Για τις προτάσεις μας για τις εμπορικές μισθώσεις και αντίδραση μας για τη διαφαινόμενη απελευθέρωσή τους;

Για τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για την ένταξη του εμπορίου και των εμπορικών επιχειρήσεων στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020;

Επειδή μετέχω στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε., για αρκετά χρόνια, με την ψήφο και των Κρητικών Αντιπροσώπων, δε διαβεβαιώνω ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοια συνδικαλιστικά αντανακλαστικά».

2.Αντιλαμβανόμαστε, για λόγους αντιπολίτευσης, την αντιπαράθεσή σας με τον Γιάννη Μαργαρώνη και τα μέλη του Δ.Σ. της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου. Όμως, είναι τιμή για τον Εμπορικό συνδικαλισμό που πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου έγινε πρόεδρος Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. Γα την επιτυχία του αυτή ο ίδιος έχει μεγάλη ευθύνη και γι’ αυτό θα κριθεί.

Να θυμάστε μόνο δύο επιτυχημένες προσπάθειες, για τις οποίες χρειάστηκαν και ευρύτερες συμμαχίες, συνέργιες και συνεργασίες.

ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού): Περίπου τέτοιο καιρό πέρυσι φιλοξενήθηκαν στα Χανιά και το Ρέθυμνο για πραγματοποίηση συναντήσεων με παραγωγούς και εμπόρους. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής υπογράφηκε η σύμβαση συνεργασίας Ε.Σ.Ε.Ε. – ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ. Σε εφαρμογή της σύμβασης αυτής, το Μάρτιο του 2013 στη Θεσσαλονίκη έγινε επιλογή των επιχειρήσεων από τον τόπο μας, οι οποίες θα ενταχθούν στον “οδικό χάρτη εξαγωγών” για 45 εξαγωγικούς προορισμούς. Προχθές, στην έκθεση ANUCA, τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων, σε ειδική εκδήλωση, θεσμοθετήθηκε, παρουσία Κορκίδη – Μαργαρώνη, το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας».

Επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης ελληνικής βάσης της εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair στο αεροδρόμιο Χανίων. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ουσιαστική συμβολή φορέων της Δυτικής Κρήτης, Πρόκειται για συμβολή και συμμετοχή καθόλου δεδομένη και αυτονόητη.

Άνοιξε ένα παράθυρο με το ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ και μια “μεγάλη πόρτα” εισόδου επισκεπτών και όχι μόνο.

3.Σε ότι αφορά στην λειτουργία της ΟΕΣΚ – μετά την παραίτησή μου για την διευκόλυνση της λειτουργίας σας – θα τοποθετηθώ στην Γενική Συνέλευση. Παρ’ όλα αυτά ποτέ τα παρόντα μέλη σε μια συνεδρίαση δεν έχουν ευθύνη για τα απόντα !!!

Αλλά, κύριε Βουρλάκη, γιατί επικοινωνήσατε με επιστολή στις 19 Σεπτεμβρίου και όχι τον προηγούμενο Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο ή τον Αύγουστο; Που ήσασταν τότε; Σε συνδικαλιστικές διακοπές; Θεωρώ ότι η σύγκλιση του Δ.Σ. από τον πρόεδρο θα μπορούσε να γίνει και με ένα απλό τηλεφώνημα σου. Άλλωστε, στην εκλογή του πρόεδρου κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η ψήφο σου (όχι, δηλαδή, ότι τον πιστεύεις, όπως αποδεικνύεται, αλλά απλά για συνδικαλιστικό τακτικισμό, για να μην είναι «αντίπαλός» σας ο Μαργαρώνης πρόεδρος)!!! Μήπως σας ξύπνησε το ΠΑΜΕ ή υπακούσατε στο πρόσταγμα της ΠΑΣΕΒΕ από τον Περισσό;

Επίσης, στην διευρυμένη συνεδρίαση στο Καστέλι, υπήρξε ναι ή όχι, γιατί η «παράσταση» των εκπροσώπων εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων της Κρήτης για το θέμα της Κυριακής έγινε κανονικά, υπήρξε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και όταν αποχώρησαν…… και ήρθε και η ώρα του φαγητού επικαλεστήκατε απαρτία για να μην στήσετε τους συντρόφους σας στο τραπέζι!!!

Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για την πολύωρη συνεύρεσή μου με εκπροσώπους της εμπορικής κοινότητας της Δυτικής Κρήτης, την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την προσπάθεια και σχεδιασμό του Νέου εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου αλλά και της Σούδας.

Το ίδιο έργο αυτό το ξανάδα από τον σύντροφό σας στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ και μετά συμμετοχή του “στην πορεία και στην επαναστατική προθέρμανση ενόψει φθινοπώρου”.

Ενώ οι «φίλοι του Κορκίδη» στην Θεσσαλονίκη είχαν συναντήσεις με τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. δήμαρχο και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις μας του «Ποτέ την Κυριακή» γιατί το θεωρήσαμε χρησιμότερο από την συμμετοχή μας σε μια “παρέλαση” μπροστά από κλειστά βιτρίνες σε κλειστά μαγαζιά στους ερημικούς δρόμους!!!

Είναι θέμα επιλογών.

Σε ότι αφορά την Ε.Σ.Ε.Ε. και τα μέλη του Δ.Σ. για την Κυριακή :

Ο Πρόεδρος και το προεδρείο της Ε.Σ.Ε.Ε. έχει ενημερώσει με αυτοπρόσωπες συναντήσεις όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας αναλυτικά για την θέση μας και την ανάγκη να μην θεσμοθετηθούν άλλες Κυριακές πέραν του νόμου.

Μάλιστα αρκετά μέλη του Δ.Σ. ήδη με αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων που ανήκουν δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν χρήση ούτε αυτές π.χ.Τρίκαλα, Δυτική Μακεδονία, Λάρισα κ.α.

Ως ΟΕΣΚ – Κρητών Εμπόριο ζητήσατε έγκαιρα την θέση των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης μετά την ψήφιση του νόμου. Αλήθεια τις έχετε διαβάσει;

Σας μεταφέρω την ομόφωνη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου επιγραμματικά που αφορά το επόμενο 15 μηνο : «…δεν θα κάνουμε χρήση τις Κυριακές 3 Νοεμβρίου 2013, 15 Δεκεμβρίου 2013, 4 Μαΐου 2014, 2 Νοεμβρίου 2014, 14 Δεκεμβρίου 2014 κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Όμως οι Κυριακές 29 Δεκεμβρίου 2013 και 28 Δεκεμβρίου 2014 θα θέλαμε να περιληφθούν στην απόφασή σας ως Κυριακές με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον λόγω της εορτής για την Πρωτοχρονιά….»

Διευθετούμε δε το ωράριο στις Τουριστικές περιοχές μέσα και έξω από την πόλη και ζητούμε την διεύρυνση του ωραρίου. Αυτό γιατί οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειών το επόμενο διάστημα περιγράφουν το λειτουργικό χάρτη της αγοράς κάθε περιοχής.

Δεν είναι άλλη η τουριστική αγορά και δεν διέπεται πλέον από άλλες διατάξεις.

Ασφαλώς και υπήρχε η δυνατότητα πριν το νόμο της 23 Ιουλίου 2013 ο Νομάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης να βγάζει κάθε χρόνο απόφαση σε κάθε περιοχή καθορίζοντας ωράρια και Τουριστικές περιοχές. Γίνονταν στην Κρήτη; Όχι ! Επί 15 και πλέον χρόνια αφήναμε τους συναδέλφους μας έρμαια των ορέξεων της τοπικής αστυνομίας και των οργάνων της αλλά και της πολιτικάντικης διάθεσης…. κατόπιν ενεργειών μου μένεις ανοικτά!!!

Σε λίγες περιοχές δυστυχώς της χώρας είχαμε νομαρχιακές αποφάσεις και έκδοση ΦΕΚ π.χ. Δωδεκάνησα και για το 2013

Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρέπει να ζητάμε την νομιμοποίηση των στρεβλώσεων αλλά και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Στην ουσία εσείς και ότι εκπροσωπείτε “…στρίβετε δια του αρραβώνος”

Βγείτε και πείτε ότι τα Σφακιά, η Παλαιόχωρα, η Γεωργιούπολη, ο Πλατανιάς, το Καστέλι, η Αγία Γαλήνη, ο Πλακιάς, το Μπαλί, η Αγ. Πελαγία, τα Μάλλια, η Χερσόνησος κ.α. θα πρέπει να είναι κλειστά την Κυριακή και δεν πρέπει να φροντίσουμε να περιληφθούν στις αποφάσεις τους ακόμα και τα Ιστορικά Τουριστικά Κέντρα μόνο για ένα δίμηνο όπου υπάρχει αυξημένη, ευτυχώς, επισκεψιμότητα.

Η θέση της εμπορικής κοινότητας πρέπει να είναι ότι το επόμενο διάστημα οι σίγουροι τρόποι για να αυξηθεί ο τζίρος μας είναι η “εισαγωγή κατανάλωσης” μέσω των επισκεπτών μας και η προσαρμογή των επιχειρήσεων μας αλλά και η προσπάθεια εξωστρέφειας των μικρών επιχειρήσεων από μικροεισαγωγικές σε μικροεξαγωγικές, σε επόμενη συνάντηση της ΟΕΣΚ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις, γι ‘αυτά τα θέματα.

Τελειώνοντας, αν δεν καταφέρατε να επηρεάσετε τις αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων και για τις Κυριακές αλλά και στην συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, αναγνωρίζω σε εσάς ότι αναδειχθείκατε διμοιρίτης της ΠΑΣΕΒΕ στην Κρήτη “για τα επόμενα συλλαλητήρια” το πετύχατε όπως επίσης πίσω σας αλλά με κουκούλα περιλάβατε και ορισμένα συνδικαλιστικά αλλά και δημοσιογραφικά “ορφανά” της περιοχής σας.

Καλή αντάμωση στη Σητεία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook