Όλα τα ΄χαμε η ελονοσία μας έλειπε…| «Δεν είναι απίθανο να έχουμε κρούσμα ελονοσίας στην Κρήτη»

όλα-τα-΄χαμε-η-ελονοσία-μας-έλειπε-δ-37465

elonosia
Με το στόχο να μην εμφανιστεί στην Κρήτη ούτε και αυτή τη χρονιά κρούσμα ελονοσίας, ξεκινούν φέτος οι ψεκασμοί για τα κουνούπια ενόψει του καλοκαιριού.

Οι ψεκασμοί που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο γίνονται με την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως λένε οι επιστήμονες πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα και στο νησί, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 40 χρόνια, δεν είναι απίθανο, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει όπως εξηγούν και τις δημοτικές αρχές προς μία κατεύθυνση διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η θέση της Κρήτης, το περιβάλλον και άλλες παράμετροι κάνουν πιο αδύναμο το σενάριο επανάκαμψης της ελονοσίας… η πιθανότητα όμως δεν παύει να υπάρχει, όχι μόνο εξαιτίας του μεταναστευτικού ρεύματος στο οποίο επικέντρωσαν κάποιοι το θέμα… Αλλά και του τουρισμού, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιος που έχει τσιμπηθεί από μολυσμένο κουνούπι δίχως να το γνωρίζει να έρθει για διακοπές και ένα κουνούπι εδώ να τον τσιμπήσει και να είναι έπειτα «φορέας» της μόλυνσης.

Η ελονοσία όπως λένε οι επιστήμονες που από τη δεκαετία του 70 εξαλείφθηκε από την Ελλάδα, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη χώρα σε βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο. Πιθανότατα για το λόγο αυτό… επιβλήθηκε από φέτος να επιμηκυνθούν οι περίοδοι ψεκασμού για κουνούπια σε όλη τη χώρα.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα και θα διαρκέσουν μέχρι το Νοέμβριο.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Καμπάνης σημείωσε ότι οι δράσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν τη στήριξη τόσο των δήμων όσο και των πολιτών προκειμένου να έχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

 

Πηγή: Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook