Έφτασε η ώρα να πληρώσεις …

έφτασε-η-ώρα-να-πληρώσεις-7461

Αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι πολίτες που έχουν ακίνητα, εισοδήματα από ακίνητα, που έχουν εισπράξει εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αύξηση των εσόδων του 2013 και των επόμενων ετών.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας, την εφαρμογή νέου ενιαίου φόρου ακινήτων αντί του χαρατσιού της ΔΕΗ, την αυτοτελή φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με ειδική κλίμακα όσων εισπράττουν ενοίκια, ή έχουν εισπράξει εφάπαξ, καθώς και την κλιμακωτή φορολόγηση όσων έχουν εισπράξει αποζημιώσεις απόλυσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στο να φορολογήσει από το πρώτο ευρώ τα εφάπαξ βοηθήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία για να συνταξιοδοτηθούν. Το εφάπαξ θα φορολογείται αυτοτελώς με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ της αποζημίωσης, με 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ της αποζημίωσης και με 45% για το ποσό που βρίσκεται πάνω από τα 60.000 ευρώ της αποζημίωσης.

Ακόμη, προτείνεται νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων από απολύσεις. Σήμερα, οι αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 60.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλονται κλιμακωτές συντελεστές 10% – 30%. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το αφορολόγητο περιορίζεται στις 50.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστές από 10% έως 45%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει τις συζητήσεις ώστε να επιβληθεί αυτοτελής φόρος σε όσους εισπράττουν ενοίκια ανεξάρτητα από το αν έχουν και άλλα εισοδήματα π.χ. από μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα, συντάξεις κτλ.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι να εφαρμοστεί μία κλίμακα με βασικό συντελεστή το 10% για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό να εφαρμοστεί συντελεστής 30% αν τα εισοδήματα είναι έως 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση όπου τα ετήσια εισοδήματα ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ τότε θα επιβάλλεται στο υπερβάλλον ποσό φόρος με συντελεστή 45%.

Στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει ως αποκλειστικό έσοδο τα παραπάνω ενοίκια τότε θα επιβαρυνθεί με μόλις 77,5 ευρώ αφού για τα πρώτο 5.000 ευρώ είναι αφορολόγητο. Με την εφαρμογή όμως συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ τότε το κράτος θα εισπράξει φόρο 577,5 ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολογία ακινήτων προβλέπεται:

– Αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα.

– Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.

– Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook