Έρευνα για τον τουρισμό στα Χανιά | Αύξηση αφίξεων 17,3%

έρευνα-για-τον-τουρισμό-στα-χανιά-αύξη-102946

CHANIA TOURISMOSΣύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, που πραγματοποίησε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα δυο αεροδρόμια του νησιού πλημμύρισαν από τουρίστες, καθώς κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος καταγράφηκε αύξηση κατά 17,3% στα Χανιά και κατά 16,45% στο Ηράκλειο.

  • Διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν φτάσει τις 781.830, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (666.408 αφίξεις) της τάξης του 17,32%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στους μη Σκανδιναβούς επισκέπτες, αφού οι Σκανδιναβοί παρουσίασαν μια οριακή μείωση κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνεται ότι το 53,24% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Νορβηγία (18,83%), Σουηδία (13,13%), Δανία (13,06%), Φινλανδία (8,22%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από την Μ. Βρετανία (10,39%), Γερμανία (6,64%), Πολωνία (6,06%), Ιταλία (5,73%) και Ρωσία (4,08%).

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ της φετινής περιόδου (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013) με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσον αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές Χώρες που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων, παρατηρείται ότι το ποσοστό αφίξεών τους μειώθηκε από το 63%, που ήταν το 2012, στο 53% το 2013 επί των συνολικών αφίξεων. Αύξηση στις αφίξεις σημειώνουν μόνο οι Δανοί κατά 9,2%, σε αντίθεση με τους Σουηδούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς που εμφανίζουν μειώσεις κατά 7%, 2,4% και 2,2%, αντίστοιχα.

Τα τελευταία επτά χρόνια, παρατηρείται επίσης, ότι οι Σκανδιναβοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, μεταξύ 390 και 430 χιλιάδων αφίξεων με μικρές αυξομειώσεις κατά την περίοδο αυτή.

Αντίθετα, όσον αφορά τις αφίξεις μη Σκανδιναβών στο αεροδρόμιο Χανίων, σημειώνεται μια σημαντική μείωση κατά 48% την περίοδο 2007-2010, ενώ την περίοδο 2010-2013 οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν κατά 130%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ οι αφίξεις των μη Σκανδιναβών το 2010 αποτελούσαν μόλις το 28% επί των συνολικών αφίξεων, φέτος το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 47%. Με άλλα λόγια, οι μισοί περίπου που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων είναι μη Σκανδιναβοί.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν τη Ryanair, της οποίας το 88% των επιβατών προέρχονται από μη Σκανδιναβικές χώρες. Επίσης, λόγω της βάσης που δημιούργησε η Ryanair στα Χανιά, οι συνολικές της αφίξεις αυξήθηκαν σε σχέση με την περυσινή περίοδο κατά 80%, φτάνοντας τις 197.178 αφίξεις, καταλαμβάνοντας έτσι ποσοστό ίσο με το 25% επί των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων.

Από τις μη Σκανδιναβικές χώρες, όλες σημείωσαν αύξηση των αφίξεών τους συγκριτικά με την περυσινή περίοδο.

Μεγάλες αυξήσεις παρουσίασαν οι Γερμανοί και Ιταλοί κατά 59% και 54%, αντίστοιχα, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις των Πολωνών κατά 33% και των Βρετανών κατά 25%.

Εντυπωσιακή και ενθαρρυντική είναι επίσης, η αξιοσημείωτη αύξηση των Ρώσων, οι οποίοι αύξησαν τις αφίξεις τους κατά δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με την περυσινή περίοδο, καταλαμβάνοντας έτσι την ένατη θέση επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων με ποσοστό 4,1%.

  • Παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση των αλλοδαπών

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή τους να επιλέξουν τον τελικό προορισμό τους, έπαιξε το κλίμα κατά 96,2%, και η φυσική ομορφιά του τόπου κατά 92%. Σημαντικοί παράγοντες επίσης είναι η κρητική κουζίνα κατά 78,2%, αλλά και οι προσιτές τιμές κατά 71,4% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αρχαιολογικοί χώροι με 38,5%, η διασκέδαση και ψυχαγωγία με 26,1%.

  • Ποσοστό δυσαρέσκειας από τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, το οδικό δίκτυο και η σήμανση, καθώς και η καθαριότητα αναδεικνύονται και φέτος ως τα πιο σοβαρά προβλήματα.

  • Κατανάλωση τοπικών προϊόντων

Βλέποντας τα ποσοστά κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, οι αλλοδαποί τουρίστες φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τα τοπικά τυριά, όπως είναι η φέτα, γραβιέρα και μυζήθρα με ποσοστό 83% και ακολουθούν τα λαχανικά με 79%, το ελαιόλαδο με 77%, το κρασί και η τσικουδιά με 73%, αντίστοιχα. Περίπου δύο στους τρεις καταναλώνουν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ενώ 53% προτιμάει το μέλι και τα πορτοκάλια. Σημαντικά ποσοστά εμφανίζονται στην κατανάλωση παξιμαδιού, σαπουνιού από ελαιόλαδο, καθώς και των αρωματικών φυτών με 42%, 23% και 10%, αντίστοιχα.

Για τη συγγραφή και την ανάλυση της έρευνας συνεργάστηκαν οι:

Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής ΜΑΙΧ), Γεώργιος Αγγελάκης (Ερευνητής ΜΑΙΧ), καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management), Περικλής Δράκος (Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Πηγή: rethymnoguide

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook