Έρευνα για λογοκλοπή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

έρευνα-για-λογοκλοπή-στο-πανεπιστήμι-13358

Οσμή… νέου σκανδάλου για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που αφορά τις καταγγελίες του αείμνηστου Στέλιου Αλεξανδρόπουλου για ‘στημένα’ μεταπτυχιακά, μία νέα καταγγελία περί λογοκλοπής κίνησε διαδικασίες Ε.Δ.Ε. στο Πανεπιστήμιο, με το Πειθαρχικό Συμβούλιο να καλείται πλέον να ξεδιαλύνει την υπόθεση.

Το ζήτημα αφορά καταγγελία σε βάρος της Μαρίας Βλαχάδη, λέκτορος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, η οποία διορίστηκε το 2009, με την υπ’ αριθμ. 10306/7-10-09 Πράξη του πρύτανη, στο γνωστικό αντικείμενο ‘Μειονότητες και πολιτική’.

Η καταγγελία έγινε για πρώτη φορά με επιστολή ομάδας πολιτών με την ονομασία ‘Πανεπιστημιακή Διαφάνεια’. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 η ομάδα αυτή απευθύνθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και στον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Κωνσταντίνο Λάβδα (κατηγορούμενο σήμερα στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου).

Στην επιστολή, την οποία κοινοποίησε σε όλους τους καθηγητές του Τμήματος και στον Σύλλογο φοιτητών, η ‘Πανεπιστημιακή Διαφάνεια’ αναφέρει:

«Κύριε πρύτανη, κύριοι καθηγητές,

είμαστε μία κίνηση σκεπτόμενων πολιτών που ενδιαφερόμαστε για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο Πανεπιστήμιο.

Βρήκαμε στα βιβλία της κυρίας Μαρίας Βλαχάδη, λέκτορος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, κείμενα πανομοιότυπα με άρθρα από εφημερίδες, από βιβλία, αλλά και από το Διαδίκτυο. Επισυνάπτουμε ορισμένα από αυτά.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε, ώστε να μην επαναληφθεί. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται προστασία».

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η επιστολή -μαζί με τα συνημμένα έγγραφα- στάλθηκε πρόσφατα και στα Χανιώτικα Νέα τα οποία -ως όφειλαν- διασταύρωσαν την εγκυρότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες των ‘Χ.Ν.’, για την υπόθεση διατάχθηκε Ε.Δ.Ε. και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών Δ.Ε.Π., το οποίο καλείται να αποφασίσει, αν όντως η συγκεκριμένη καθηγήτρια έχει πραγματοποιήσει λογοκλοπή ή αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες.

Πληροφορίες μας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και από την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, ανέφεραν πάντως ότι «οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι αρκετά σοβαρές και πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, ιδιαίτερα επειδή αφορά το συγκεκριμένο Τμήμα που πορεύεται τα τελευταία χρόνια στη σκιά των καταγγελιών του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου και της δίωξής του».

«ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ»

Στην επιστολή της ‘Πανεπιστημιακής Διαφάνειας’, που στάλθηκε και στα ‘Χ.Ν.’, γίνεται λόγος για «πανομοιότυπα κείμενα» της Μαρίας Βλαχάδη συγκριτικά με κείμενα (άρθρα και βιβλία) που έχουν δημοσιευτεί σε προγενέστερες ημερομηνίες από τα πονήματα της λέκτορος.

Μεταξύ άλλων, παρατίθενται τα εξής αποσπάσματα:

• ‘Δικαιώματα και Μετανάστευση – Παλιννόστηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση’, Μαρία Βλαχάδη 2010. Καταγγελία για λογοκλοπή από το άρθρο ‘Η μετανάστευση και ο Διεθνής ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Ερευνας’.

• ‘Ελληνική Πολιτισμική Ταυτότητα και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση’, Μαρία Βλαχάδη, 2007. Καταγγελία για λογοκλοπή από άρθρο του Γ.Β. Δερτιλή δημοσιευμένο στο ‘Βήμα’ στις 29/4/2000.

• ‘Μετανάστευση – Κοινωνικός Αποκλεισμός και Πολιτικές Ενταξης στην Ελλάδα’, Μαρία Βλαχάδη, 2009. Καταγγελία για λογοκλοπή από το ‘Κοινωνικός Αποκλεισμός: Παλαιές και νέες «αναγνώσεις» του κοινωνικού προβλήματος’, Γεωργία Πετράκη, λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, πρακτικά 6ου Επιστημονικού Συνεδρίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 27 – 30 Νοεμβρίου 1996.

• ‘Ελληνική Πολιτισμική Ταυτότητα και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση’, Μαρία Βλαχάδη, 2007. Καταγγελία για λογοκλοπή από ‘Αναζητώντας την Ευρώπη’, Γιώργος Κόκκινος, 2000.

ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

Η κα Βλαχάδη συνεχίζει από την ημέρα που έγινε η καταγγελία να διδάσκει κανονικά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και την οριστική λύση πλέον καλείται να δώσει το Πειθαρχικό μελών Δ.Ε.Π.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα καθώς ήδη το Τμήμα έχει στην ‘πλάτη’ του τις καταγγελίες του αείμνηστου Στέλιου Αλεξανδρόπουλου για τα στημένα μεταπτυχιακά και ένα νέο σκάνδαλο μόνο… καλό δεν κάνει στη φήμη του Τμήματος.

Αναφορικά με την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου η δίκη συνεχίζεται στο Ρέθυμνο. Την εβδομάδα που μας πέρασε κατέθεσε ο πρώην καθηγητής του Τμήματος Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος απεκάλυψε σημαντικά στοιχεία στο Δικαστήριο.

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook