Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον «βασιλιά» των μανιταριών, τη μαύρη τρούφα | Photos

όλα-όσα-θέλεις-να-μάθεις-για-τον-βασιλ-447864

Tuber uncinatum. Σε απλά ελληνικά, μια ποικιλία μαύρης τρούφας. Ένα γευστικό φετίχ για τους λάτρεις της γαστρονομίας.

Κι όμως, φύεται σε αφθονία σε συγκεκριμένα μέρη, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις και να έχεις την τεχνική να την αποσπάσεις από τη γη χωρίς να την καταστρέψεις. Η τιμή της κυμαίνεται στα 400-600 ευρώ το κιλό. Το λάδι τρούφας που προέρχεται απ’ αυτήν πωλείται όπως ένα ακριβό άρωμα.

Το μικρό μπουκάλι των 50 ml φτάνει ή και ξεπερνά τα 40 ευρώ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως όταν πέσεις πάνω σε μια τρούφα 400 γραμμαρίων, μοιάζει σαν να έχεις βρει έναν γαστρονομικό θησαυρό.

Αυτό έκανε και ο κυνηγός μανιταριών στην Καλαμάτα, Σπύρος Τσιροβασίλης, ο οποίος με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου του βρήκε το πολύτιμο είδος μανιταριού και μάλιστα σε γενναίο μέγεθος.

797cce4e7b44ea40ff352b3347903df3

Ο Σπύρος Τσιροβασίλης, ο οποίος εργάζεται σε ιταλικό εστιατόριο της Καλαμάτας, συνηθίζει τα τελευταία δύο χρόνια να βγαίνει σε μανιταρότοπους κοντά στην πόλη και με τη βοήθεια του σκύλου του να εντοπίζει μανιτάρια τα οποία χρησιμοποιεί στη συνέχεια στις συνταγές του.

«Το συγκεκριμένο κομμάτι των 400 γραμμαρίων είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», εξήγησε μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Στο ίδιο σημείο βρήκαμε άλλα δύο των 250 και 170 γραμμαρίων», πρόσθεσε και τόνισε ότι είναι σημαντικό η τρούφα να είναι ακέραιη και να μην της λείπει κομμάτι, καθώς έτσι χάνει σημαντικό μέρος από την αξία της.

Σε ό,τι αφορά το κυνήγι της τρούφας, λέει:

«Δεν είναι εύκολο πράγμα και απαιτεί κάποιες γνώσεις. Δεν βρίσκεται σε κάθε σημείο, ούτε σε κάθε βουνό. Βασικά, πρέπει να διαβάσεις κάποια πράγματα, να ενημερωθείς, να δεις τι αγαπά η τρούφα ώστε να την κυνηγήσεις. Πρέπει επίσης να αγοράσεις ένα εκπαιδευμένο σκυλί που θα σε βοηθήσει. Η τιμή δεν είναι ευκαταφρόνητη αν σκεφτεί κανείς ότι αρχίζει από 4.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα επτά χιλιάρικα».

Οδηγίες… χρήσης

Πώς τρώγεται η τρούφα; «Οσο πιο απλά τη μαγειρέψεις τόσο καλύτερη θα είναι η γεύση. Οι Γάλλοι τη συνοδεύουν με αυγά, οι Ιταλοί τη βάζουν στα ζυμαρικά και στο ριζότο. θέλει λοιπόν πολλά πολλά, γιατί κάποια είδη της έχουν ιδιαίτερη, λεπτή γεύση που δεν πρέπει να χαθεί μέσα σε άλλες, αλλά να αναδειχθεί στη μαγειρική», τονίζει ο κ. Τσιροβασίλης.

Το κυνήγι των μανιταριών είναι μια δραστηριότητα που γίνεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο οπότε οι βροχές και οι μικρές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας ευνοούν την ανάπτυξη των μανιταριών. Φυτρώνουν σε δασωμένες πλαγιές, σε ρέματα βουνών, σε λιβάδια, μέχρι και σε υγρές χορταριασμένες μεριές μέσα σε πόλεις ή και στις αυλές των σπιτιών. Τα περισσότερα βγαίνουν το φθινόπωρο, επειδή βρέχει και η υγρασία ευνοεί την καρποφορία τους. Καρποφορίες υπάρχουν και την άνοιξη, αλλά και όλο τον χρόνο.

Αυτή η εποχική δραστηριότητα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, προκαλούν φόβο και δέος στους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως οι Ελληνες δεν φημίζονται για μανιταροσυλλέκτες. Καταναλώνουν κυρίως καλλιεργημένα μανιτάρια, όπως αγαρικά, πλευρώτους, portobello, κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή.

Δυσκολίες καλλιέργειας

d516aaf8d213a9301d3b3080d8fdcb9b-300x263

Οι τρούφες μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν. Το γεγονός όμως ότι χρειάζονται αρκετό χρόνο για μια υποτυπώδη παραγωγή τις καθιστά μάλλον απαγορευτικές για τους Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι δεν τις προτιμούν.Ένας άλλος, μάλλον αποθαρρυντικός, λόγος είναι το γεγονός πως η ποιότητα του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο για την τελική ποιότητα της τρούφας.

Από πολλούς ειδικούς, τα σκυλιά της ράτσας Λαγκότο Ρομανιόλο, που έχουν πάρει το όνομά τους από την επαρχία Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας, είναι οι καλύτεροι κυνηγοί τρούφας στον κόσμο.

Το εν λόγω σκυλί έχει εξαιρετική όσφρηση, ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι ότι δεν αποσπάται τόσο εύκολα από μυρωδιές άγριων ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες και ψάχνει σε μια ικανοποιητική ακτίνα από τον ιδιοκτήτη του, καθώς δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από αυτόν, άλλα ούτε και μένει προσκολλημένο κοντά του.

Στη δεύτερη θέση έρχονται τα Λαμπραντόρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα παλιά χρόνια οι κυνηγοί της τρούφας χρησιμοποιούσαν γουρούνια για την ανεύρεσή της, μια και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για τα συμπαθή ζώα.

Η δυσκολία όμως να αποσπάσεις ένα εύθραυστο κομμάτι τρούφας απ’ το στόμα ενός ζώου 200 κιλών αποδείχθηκε σημαντικός λόγος να προτιμηθούν τα σκυλιά.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook