Ψαλίδι σε δάνειο αυτοκινήτου -Πρώτο πανελλήνιο δεδικασμένο από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Με  την υπαρ.432/2013 δικαστική απόφαση- σταθμό ” υπέρ δανειοληπτών” ,του Ειρηνοδικείου Χανίων, ρυθμίστηκε το υπόλοιπο του δανείου αυτοκινήτου ποσού των 11.002,05  ,σε οικογενειάρχη δανειολήπτη, από την Κίσαμο, που βρισκόμενον σε αδυναμία πληρωμής.
KouremaLΤο Δικαστήριο αποφάσισε να πληρώσει ο δανειολήπτης το χρέος του σε 48 μήνες από 37,58 Ευρώ, δηλ. να πληρώσει μόνο 1.803,84 ευρώ και το υπόλοιπο   9.198,66  ευρώ να διαγραφεί

Εκτός από την ρύθμιση του χρέους της, ¨στις τρεις Τράπεζες η οικογένεια ρύθμισε και το χρέος για αγορά αυτοκινήτου του συζύγου και με σημαντικότατο “κούρεμα” στο δάνειο του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Ειρηνοδικείο Χανίων «συμπεριέλαβε και ρύθμισε για πρώτη φορά σε τέτοιο νομικό επίπεδο, το δάνειο  από αυτοκίνητο του υπερχρεωμένου μέλους μας, δίνοντας έτσι με σαφή τρόπο τέλος στην δικαστική αμφισβήτηση του κατά πόσον τα δάνεια  για αγορά αυτοκινήτου καλύπτονται από τον νόμο 3869/2010.

Η εξαιρετική αυτή επιτυχία των συνεργατών της Ένωσης μας, (οικονομοτεχνικό-νομικό τμήμα) δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο, για χρήση από τις νομικές υπηρεσίες των Ενώσεων Καταναλωτών ανα την Ελλάδα αλλά και των δικηγόρων που θα θελήσουν να την χρησιμοποιήσουν, απαλλάσσοντας χιλιάδες δανειολήπτες από το άγχος και το φόβο αφενός να “χάσουν” το αυτοκίνητό τους, αφετέρου να πληρώνουν χρέη για  αυτοκίνητο και αυτοκίνητο να μην έχουν».

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση,, «ο σύζυγος, ένιωσε συνεχείς μειώσεις μισθού, από τα έτη 2008, 2009 και 2010  από 28.926,01, 28.905,04 και 25.126,23, αντίστοιχα σημερινός μισθός 1.026 ευρώ. Είχε περιέλθει από το τέλος του 2008  χωρίς δική του υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής. Η σύζυγος ένοιωσε και εκείνη  σημαντική μείωση στον μισθό της στα παραπάνω αναφερόμενα έτη όπου σήμερα οι μηνιαίες αποδοχές της φθάνουν στα 948,84 ευρώ.

Το σύνολο οφειλών και για τους δύο  δανειολήπτες ήταν  91.743,07 ευρώ σε τρεις Τράπεζες, σε διάφορα πιστωτικά προϊόντα είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές αλλήλους. Εκείνο που στην απόφαση αυτή, έχει σημαντικό νομικό ενδιαφέρον είναι το θέμα του χρέους του αυτοκινήτου, όπου η πωλήτρια εταιρεία  το είχε εκχωρήσει σε Τράπεζα, η οποία  Τράπεζα στην εξώδικη μας πρόταση, είχε απορρίψει την πρόταση ρύθμισης του χρέους όμως, το Ειρηνοδικείο Χανίων, ενέταξε και αυτό το δάνειο στην ρύθμιση του Ν.3869/2010 καλώντας τον δανειολήπτη να πληρώσει για το υπόλοιπο χρέος του αυτοκινήτου που ήταν 11.002,05  μόνο 37,58 ευρώ τον μήνα χ48 δόσεις =1.803,84 ευρώ».

Έτσι, με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, η οικογένεια δανειοληπτών ωφελήθηκε:

Ρύθμιση των χρεών τους επί τετραετίας,

Διάσωση της κατοικίας με περίοδο χάριτος 4ετίας και μετά καταβολή δόσεων: η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει με περίοδο χάριτος τεσσάρων χρόνων μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τέλος ο σύζυγος ρύθμισε  μέρους του χρέους του αυτοκινήτου  επί τετραετία και απαλλαγή  από αυτό  δηλ. θα πληρώσει μόνο 1.803,84 ευρώ, με μηνιαία δόση μόνο 37,58 Ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚολλάνε μυρμηγκιές από την πισίνα; Διάβασε εδώ !
Επόμενο άρθρο1η Λειβαδούρια Φυσιολατρική Διαδρομή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ