Χρηματισμό από φιλορώσους έλληνες επιχειρηματίες κατά του σκοπιανού δημοψηφίσματος, καταγγέλλει ο Ζάεφ

Σε μια δήλωση «βόμβα», η οποία αναμένεται να περιπλέξει ακόμη πιο πολύ το τεταμένο διπλωματικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, καθώς και ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ προέβη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ζόράν Ζάεφ.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός της Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ θέλει σύμμαχο τον Ντόναλντ Τραμπ για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Ο Ζάεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ζάεφ δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε βοήθεια με το δημοψήφισμα από τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στην ΠΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ακόμη- είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος βρίσκεται πίσω από τις πληρωμές

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, (δεν) κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος …ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς… Είναι προφανέστατο». Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στην χώρα του.

«Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο», είπε.

Τεταμένες οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν «πινγκ πονγκ» δηλώσεων εξελίχθηκε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με«φόντο» το Μακεδονικό και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς τον Ζόραν Ζάεφ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε τα πυρά της στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «η ”Μακεδονία” απορροφήθηκε με το ζόρι από το ΝΑΤΟ.

Περίπου την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ έστειλε το δικό του μήνυμα στη Ρωσία ερωτηθείς αν υπάρχει παρέμβαση της Μόσχας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Kάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», απάντησε με νόημα ο Στολτενμπεργκ.

Πηγή:altsantiri.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ