Χανιά | O «ορφανός» Κεμεσίδης, ο Βάμβουκας, ο Σκουλάκης και ο κόμβος

Ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας αναφέρεται στις ενέργειες του, όντας δήμαρχος του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, για την υλοποίηση του έργου σύνδεσης της πόλης των Χανίων με τον Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή του κόμβου των Μουρνιών, αλλά και με αναφορές στον πρώην δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη, έδωσε στην δημοσιότητα ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Κεμεσίδης.

Ο κ. Κεμεσίδης επιτίθεται με την επιστολή στην σημερινή δημοτική αρχή, την οποία καλεί να αφήσει τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τα επικοινωνιακά τους τρικ, να «ασχοληθούν πιο σοβαρά με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού και των συνακόλουθων με αυτές έργων υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Ανοικτή επιστολή Μανώλη Κεμεσίδη για το έργο του Κόμβου Μουρνιών

ΚΟΜΒΟΣ ΜΟΥΡΝΙΩΝ – ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με αφορμή την έναρξη τις προηγούμενες μέρες των εργασιών διάνοιξης της επέκτασης της οδού Ζυμβρακάκηδων, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου σύνδεσης της πόλης των Χανίων με τον Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή του κόμβου των Μουρνιών και προκειμένου να αποδοθούν τα του καίσαρος τω καίσαρι, οφείλω να ενημερώσω όσους δεν έτυχε να γνωρίζουν αλλά κυρίως να υπενθυμίσω σε όσους γνωρίζουν και έχουν λησμονήσει, ορισμένα σημαντικά στοιχεία από την ιστορία του πολύπαθου αυτού έργου.

Η πράξη εφαρμογής της ευρύτερης περιοχής Πασακάκι – Χαρακιάς στην οποία εκτελείται το έργο, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης δεν έχει δυστυχώς ακόμη ολοκληρωθεί από το 2003 μέχρι σήμερα, αφού έχει γίνει έκπτωση του αρχικού αναδόχου και θα έπρεπε να έχει ήδη επαναδημοπρατηθεί εδώ και χρόνια, παρόλο που είχαν διατεθεί για τον σκοπό αυτό πιστώσεις πλέον των 250.000 € από ιδίους πόρους του τότε Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, του οποίου είχα την τιμή να διατελέσω δήμαρχος κατά την περίοδο από 2007 έως και το 2010.

Από τα πρώιμα ήδη στάδια ωρίμανσης του έργου αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης οδοποιίας το έτος 2005, η δημοτική αρχή του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου έγκαιρα προέβλεψε τις καθυστερήσεις που θα προέκυπταν στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής. Γνωρίζοντας επιπρόσθετα ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα αποτελούσαν τροχοπέδη στις διαδικασίες ένταξής και χρηματοδότησής και προκειμένου να συνεισφέρει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στην υλοποίηση του τόσο σημαντικού αυτού έργου για την πόλη μας, κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας προωθήθηκε κατά προτεραιότητα μεμονωμένη πράξη εφαρμογής στην θέση υλοποίησης του έργου με δαπάνη 30.000 € από ίδιους πόρους, η οποία και τελικά ολοκληρώθηκε το έτος 2009.

Οι επιτυχίες έχουν πάντα πολλούς πατέρες, ενώ οι αποτυχίες, όπως λέγεται, είναι πάντα ορφανές. Θα ήταν όμως άδικο να μην κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στους δημότες που συναίνεσαν και παραχώρησαν οικειοθελώς τα ρυμοτομούμενα τμήματα των ιδιοκτησιών τους, με υπεύθυνες δηλώσεις που ο ίδιος προσωπικά δύο φορές παρέλαβα με την συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, τόσο ως Δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου όσο και ως αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί αλλά και χωρίς να είναι γνωστό αν και πότε τελικά θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Επειδή όμως τα έργα ανήκουν στους δημότες πρέπει να πούμε αυτό που πάντα κάποιοι ξεχνάνε να πουν ότι χωρίς την συμβολή τους, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκτελείται σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να γίνει τόσο στον πρώην Δήμαρχο  Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη, που συνέβαλλε ουσιαστικά σε κρίσιμες φάσεις για την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου, όσο και την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και ιδιαίτερα τον Διευθυντή της κ. Αγαπάκη, η οποία ολοκλήρωσε τελικά με επιτυχία την διαδικασία ωρίμανσης ενός τόσο περίπλοκου και πολυσύνθετου έργου.

Υστερόγραφο.  Ας αφήσουν επιτέλους οι σημερινοί υπεύθυνοι για την πορεία του τόπου τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τα επικοινωνιακά τους τρικ, που τίποτα τελικά δεν έχουν να προσφέρουν στην βελτίωση της ζωής των δημοτών, και ας ασχοληθούν πιο σοβαρά με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού και των συνακόλουθων με αυτές έργων υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΜΕΣΙΔΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

Πρώην Δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ