Χανιά | 87 διασώσεις στις παραλίες από 1η Ιουνίου

550_334_87159Σε 87 διασώσεις λουομένων έχουν προχωρήσει από την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του Δήμου Χανίων.
Την ίδια στιγμή, οι ναυαγοσώστες, διαπιστώνουν σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη άρνηση των λουομένων να ανταποκριθούν στις παροτρύνσεις τους και να βγουν από το νερό όταν υπάρχει έντονος κυματισμός αφού η θάλασσα κρύβει κινδύνους.

«Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αρκετά δύσκολες και αυτό γιατί αρκετός κόσμος είτε ντόπιοι, είτε ξένοι δεν υπακούουν στις συστάσεις μας. Παρότι υψώνουμε κόκκινη σημαία που σημαίνει ότι απαγορεύεται να μπουν στη θάλασσα εκείνοι μπαίνουν. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν καθημερινά να έχουμε πολλά περιστατικά διασώσεων» επισημαίνει ο κ. Παύλος Λυτινάκης υπεύθυνος της ‘Ocean’ που έχει αναλάβει το διασωστικό έργο στις παραλίες του Δήμου Χανιών.

Από την 1η Ιουνίου μέχρι 16 Αυγούστου εντός του ωραρίου των ναυαγοσωστών δηλαδή από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα έγιναν 87 διασώσεις και οι 4 εξ’ αυτών χρειάστηκαν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χανίων προληπτικά. Μόνο σε μια μέρα του Ιουλίου έγιναν 27 διασώσεις, οι περισσότερες στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας – Σταλού. Στην περιοχή υπήρξε μόνο ένα θανατηφόρο περιστατικό, όπου όμως το θύμα ήταν καρδιοπαθής και πέθανε από παθολογικά αίτια.

«Κάνουμε συστάσεις στον κόσμο να μην μπει στη θάλασσα όταν έχει κύμα. Δυστυχώς από πολλούς υπάρχουν αντιδράσεις, άσχημες χειρονομίες και συμπεριφορές. Μάλιστα υπήρχαν και περιστατικά που κάλεσαν ξεναγούς για να διαμαρτυρηθούν. Εμείς συστάσεις κάνουμε, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να μας ακούσει» τονίζει ο κ. Λυτινάκης.

Οι ναυαγοσώστες την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν και πολλά περιστατικά εκτός ωραρίου.
«Η σύμβαση μας τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πολλοί λένε ότι πρέπει να επεκταθεί χρονικά η ναυαγοσωστική περίοδος και να συμπεριληφθεί και ο Οκτώβριος. Εμείς είμαστε έτοιμοι αν μας καλέσουν αμέσως να ανταποκριθούμε. Για την επέκταση του ωραρίου μετά τις 5.30 το απόγευμα πρέπει να σημειώσω, ότι ο ναυαγοσώστης δεν μπορεί να είναι πάνω από 7 ώρες στη δουλειά του, κάτω από τον ήλιο, νηστικός. Αν επεκταθεί το ωράριο τότε πρέπει να γίνουν δύο οι βάρδιες και να διπλασιαστεί ο αριθμός των διασωστών» τονίζει ο υπεύθυνος.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστικών πύργων και των διασωστών είναι ο πιο σύγχρονος. «Πέρα από τον εξοπλισμό που ορίζει η νομοθεσία εμείς ως εταιρεία έχουμε έξτρα εξοπλισμό όπως ασύρματο επικοινωνίας, επιπλέον φάρμακα, συσκευές οξυγόνου και jet ski σε κάποια σημεία έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα συμβάντα» καταλήγει.

Διασώσεις
87  διασώσεις από τον Ιούνιο έως σήμερα.
4   προληπτικές μεταφορές στο Νοσοκομείο Χανίων.
27  διασώσεις σε μια ημέρα τον Ιούλιο στα Χανιά.
20  είναι οι πύργοι και οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δ. Χανίων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | “Πόσο “γαιδούρια” μπορούν κάποιοι να γίνουν;
Επόμενο άρθροΠλειστηριασμοί ακινήτων | Με ποια κριτήρια θα βγαίνουν τα σπίτια στο “σφυρί”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ