Χανιά | 15 εκ. ευρώ τα χρέη στην ΔΕΥΑΧ!

χανιά-15-εκ-ευρώ-τα-χρέη-στην-δευαχ-110660

logariasmos.deyahΣτο στόχαστρο του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ έχει μπει η ΔΕΥΑΧ, λόγω των ανείσπρακτων οφειλών που φτάνουν τα 15 εκ ευρώ! Μάλιστα, 9 εκ. ευρώ από αυτά, αφορούν οφειλές νερού και έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, από μικρούς και μεγάλους χρήστες. Έτσι, το επόμενο διάστημα ο Δήμος να αναγκαστεί να στείλει τις οφειλές για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, δηλαδή όποιος έχει χρέη που δεν έχει ρυθμίσει ή δεν είναι συνεπής με την ρύθμιση που έχει κάνει, δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Αντώνης Σχετάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης για το 2015. Όπως αποφασίστηκε, τα τιμολόγια για το 2015 μένουν αμετάβλητα ενώ διευρύνεται και παράλληλα μειώνεται το κοινωνικό τιμολόγιο που θα αφορά πλέον περίπου 1000 νοικοκυριά (αντί για 300 σήμερα) και θα αντιστοιχεί στο 40% του κανονικού τιμολογίου. Την ίδια ώρα, εξετάζεται η εφαρμογή μηδενικού τιμολογίου, η παροχή δηλαδή δωρεάν ύδρευσης και αποχέτευσης σε 50 έως 100 νοικοκυριά που δεν μπορούν, τεκμηριωμένα, να πληρώσουν.

ds_shetakis

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας, καταψήφισαν την εισήγηση, ζητώντας μειώσεις συνολικά στο τιμολόγιο. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες! Μάλιστα στο τέλος, τέθηκε σε ψηφοφορία και η πρόταση να αποσυρθεί το θέμα, ώστε η ΔΕΥΑΧ να εξετάσει την δυνατότητα να κάνει μειώσεις στα τιμολόγια και να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, η πρόταση καταψηφίστηκε και η εισήγηση της ΔΕΥΑΧ υπερψηφίστηκε με τον Δήμαρχο να ζητά να εξεταστούν ιδιαίτερα δύο ζητήματα που προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση και που αφορούν πιθανές μειώσεις σε περιοχές του Θερίσου και της ΔΕ Απτέρων για ειδικούς λόγους.

Γιατί δεν έγιναν μειώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σχετάκη αυτό δεν ήταν δυνατόν για φέτος, για πέντε λόγους που ανέπτυξε:

Πρώτον, όπως είπε, η ΔΕΥΑΧ διεκδικεί έργα ύψους 49 εκ. ευρώ, για ύδρευση, αποχέτευση και αντιπλημμυρικά, τα οποία, για να χρηματοδοτηθούν, η επιχείρηση θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει ταμειακό απόθεμα για την δική της συνεισφορά, δηλαδή για τα συνοδά έργα κυρίως και τις συνδέσεις.

Δεύτερον, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 40 ατόμων, επιστημόνων που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της επιχείρησης και εφόσον αυτή εγκριθεί, η ΔΕΥΑΧ θα πρέπει να αποδείξει στο ΑΣΕΠ ότι έχει δυνατότητα να καλύπτει την μισθοδοσία τους, ώστε να προκηρυχθούν οι θέσεις.

Τρίτον, πιθανόν η ΔΕΥΑΧ να κληθεί να αποζημιώσει αναδρομικά εργαζομένους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις που τους έχουν γίνει είναι παράνομες.

Τέταρτον, έχουν συσσωρευθεί χρέη από μικρούς και μεγάλους καταναλωτές που φτάνουν τα 15 εκ. ευρώ! Μάλιστα, τα 9 εκ. από αυτά, είναι οφειλές νερού. Ο κ. Σχετάκης, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, θα ζητηθεί από τον Δήμο να στείλει αυτά τα χρέη για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, ώστε να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα όποιος δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του.

Πέμπτον, η εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΧ είναι κάτω από 80%, στοιχείο που δεν είναι ενθαρρυντικό. Στόχος είναι, το ποσοστό να φτάσει στο 95% ώστε του χρόνου να είναι εφικτές οι μειώσεις.

Ο ίδιος, εξήρε την προηγούμενη διοίκηση και την κα Αποστολάκη και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το έργο της.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook